“Am nevoie de implanturi dentare dar mi-e frică de dentist”

În ultimii ani, domeniul stomatologic a cunoscut numeroase tehnici moderne de tratament; acestea i-au permis să ofere chiar și un leac pentru dentofobie, termen cunoscut sub denumirea “frica de dentist” și de manoperele efectuate de aceștia. Dacă îți sună cunoscut, te invităm să citești în continuare, pentru a vedea cum poți scăpa de acest inconvenient.

Ce este dentofobia? 

O astfel de temere este foarte des întâlnită în rândul pacienților care își doresc să elimine problemele dentare. De cele mai multe ori, ea este nefondată, bazată pe experiențe anterioare neplăcute sau pe amintirile din copilărie când scaunul medicului era ultimul loc în care ne-am fi dorit să fim. Ei bine, la Dent Park ne-am propus să tratăm de frica de dentist fiecare pacient care ne vizitează – tehnici eficiente și empatice de comunicare, completate de echipamente stomatologice ce permit efectuarea tratamentelor fără ca pacientul să simtă vreo durere în timpul intervenției. 

Cum tratăm această frică?

Pentru noi, starea de confort a pacientului contează extrem de mult. Atât de mult încât ne-am construit un scop pe baza acestei credințe: să tratăm pacienții de frica de dentist. Acest lucru nu ar fi posibil fără ajutorul și dedicarea medicilor stomatologi din echipă, care, înainte de toate, își doresc să dezvolte o relație bazată pe încredere cu pacientul, să îi înțeleagă fricile și problemele. Tocmai de aceea ne dorim o consultație inițială, în cadrul căreia cunoaștem pacientul, analizăm starea danturii sale, îi explicăm cum va decurge intervenția și îl asigurăm că nu va simți nici un fel de durere, fiecare intervenție fiind realizată cu ajutorul anesteziei. 

Unele studii spun că aproape 75 % din populația globală are frică de dentiști. Temerea ne face să evităm cabinetul dentar și să amânăm vizita la stomatolog până în ultimul moment (de cele mai multe ori pacientul se prezintă la cabinet doar în cazul în care suferă de o durere acută). Desigur, un astfel de comportament are efecte grave asupra danturii, pacientul dezvoltând o igienă dentară defectuoasă. 

Dentofobia și implanturile dentare 

În cazul nostru, majoritatea pacienților ce suferă de dentofobie sunt cei care au nevoie de reabilitarea danturii cu ajutorul implanturilor dentare. Odată ce un dinte a fost pierdut, este foarte important ca el să fie recreat și înlocuit cu ajutorul implantului dentar; în caz contrar, dinții vecini vor începe să se deterioreze, rând pe rând, iar pacientul va pierde și masa osoasă aferentă. Deși pare greu de crezut, un singur dinte lipsă poate duce chiar și la pierderea totală a dinților.

De cele mai multe ori, pacienții ce au nevoie de implanturi dentare se prezintă la consultație cu temeri nerealiste cauzate de dentofobie. Printre acestea se numără:

Temerea #1: “inserarea implantul dentar doare” – știm că acesta este cea mai mare temere, însă pacientul nu are de ce să își facă griji. Procedura începe întotdeauna cu o anestezie locală, ceea ce înseamnă că vei simți doar o mică presiune și vibrațiile generate de aparatele medicale. Este normal ca după inserarea implantului să apară momente de disconfort, însă acestea sunt suportabile și durează doar câteva zile. 

Temerea #2: “intervenția durează mult” – totul este pregătit în prealabil, astfel că nu va fi nevoie de intervenții complementare. În mod normal, intervenția de inserare a implantului durează în jur de 20-30 de minute. 

Temerea #3: “nu mă voi simți deloc confortabil” – scopul nostru este ca fiecare pacient să beneficieze de emoții pozitive și de confort pe tot parcursul vizitei. Astfel, eforturile echipei Dent Park se îndreaptă spre menținerea unei atmosfere primitoare, prietenoase și relaxante.

Temerea #4: “intervenția este complicată” – vom demonta și acest mit printr-o scurtă explicație a procedurii clasice de inserare a implantului. Prima etapă constă în administrarea anesteziei, după care se așteaptă 5 minute pentru a-și face efectul. Încă de la început, pacientul nu va simți nicio durere. Mai apoi, se trece la incizia gingiei deasupra locului în care urmează să fie inserat implantul. Este creat canalul necesar pentru inserare, după care se trece la inserarea propriu-zisă. La final, gingia este suturată pentru a se vindeca. După intervenție va fi necesară și o serie de radiografii, pentru a monitoriza procesul de vindecare și pentru a concepe planul de tratament ulterior (partea protetică, care se va realiza peste aproximativ 3 luni). 

 

Scrie-ne un mesaj și povestește-ne care este cea mai mare temere a ta legată de medicii stomatologi. Noi îți vom răspunde cu drag și îți vom oferi o consultație gratuită, să vezi cât de prietenoși și profesioniști sunt medicii Dent Park. Desigur, ne dorim să te simți confortabil atunci când ne vizitezi, așadar te vom ajuta să scapi de temeri și îți vom răspunde cu drag tuturor întrebărilor legate de procedurile medicale. 

Dacă ești purtătorul unui implant dentar sau te gândești să apelezi la acest tip de tratament, te invităm să citești și articolele:

 

Referințe

  1. Iorgulescu, G., Iamandescu, I.B. (2013), Medicină dentară comportamentală, București, Editura Medicală.

Când? Cum? Unde?

Fetele din call centrul nostru, echipate cu cafea și buna dispoziție, abia așteaptă să te ajute cu orice:

  • Informații de preț și oferte
  • Direcționare către specialistul potrivit
  • Moduri de a ajunge la clinică
  • Programare la consultație
  • Suport în recuperare
  • Informații generale despre tratamente