Implantul dentar – Intrebări și răspunsuri

  1. Când avem nevoie de implantul dentar?

Odată ce un dinte a fost pierdut, este foarte important ca el să fie refăcut și înlocuit cu ajutorul implant dentar. În caz contrar, dinții de lângă vor începe să se deterioreze, rând pe rând. 

Golurile dentare rămase în urma dinților lipsă duc la pierderea masei osoase și la retragerea gingiilor din zonele de lângă. Prin urmare, un singur dinte lipsă poate duce la o dantură plină de goluri sau chiar la pierderea totală a dinților.

  1. Cine poate beneficia de implantul dentar? 

În ciuda numeroaselor mituri prezente pe Internet, implanturile dentare funcționează la fel de bine atât pentru persoanele vârstnice, cât și pentru cele tinere. Așadar, implantul dentar nu presupune neapărat un candidat ideal.

Orice persoană care, din varii motive, a pierdut unul sau mai mulți dinți, poate beneficia de implantul dentar. Avem însă o singură mențiune: pacientul trebuie să nu aibă probleme de sănătate generală care contraindică încă de la început acest tip de intervenție (cum ar fi procesele inflamatorii prezente la nivelul cavității bucale, afecțiunile netratate ale mucoasei bucale, ciroza hepatică, hipertensiunea arterială majoră, afecțiunile pulmonare cronice). 

Trebuie să menționăm și faptul că implanturile dentare nu sunt recomandate copiilor și adolescenților care se află în perioada de creștere scheletică. Noi recomandăm ca intervenția cu implant dentar să fie realizată după vârsta de 18 ani. 

În cazul în care pacientul prezintă diverse patologii generale care sunt stabile, monitorizate și aflate sub tratament, nu sunt prezente contraindicații. Decizia finală va fi luată întotdeauna alături de medicul stomatolog, care vă va indica cea mai bună și mai sănătoasă variantă de tratament, fără a vă pune starea de sănătate în pericol. Medicii Dent Park verifică atenți fișa medicală a pacientului înainte de efectuarea oricărui tratament, pentru o precizie mai bună a intervențiilor și pentru un grad sporit de siguranță.

  1. Cât durează inserarea unui implant?

Operația de inserare a unui implant dentar este una simplă, care poate dura de la o oră la trei ore, în funcție de numărul de implanturi inserate în cadrul ședinței sau de intervențiile necesare, cum ar fi cele realizate asupra osului (exemplu: adiția osoasă, prin care se reface cantitatea de os maxilar topit sau distrus). 

  1. Care sunt etapele de inserare a implantului dentar în cazul unei proteze dentare fixe?

În cazul în care pacientul a pierdut mai mulți dinți, este recomandată intervenția de inserare a implanturilor, după care urmează să fie fixată proteza dentară fixă.

În cadrul primei consultații realizăm diagnosticarea prin radiografie panoramică sau computer-tomograf (după caz). Cu ajutorul acestora putem observa calitatea osului, poziția nervilor și a sinusurilor. Mai apoi stabilim planul de tratament, estimăm timpul și costul lucrării. Această primă consultație durează în jur de 30-40 de minute. Mai apoi urmează etapa 1 și Etapa 2, după cum urmează:

Etapa 1 – 2 pași în doar 24 de ore (implanturi + lucrare fixă provizorie)

Faza 1.1 – etapa chirurgicală – inserarea implanturilor dentare rapide

În această etapă se realizează și extracțiile dentare, dacă este cazul. Se introduc implanturile în os (dacă este cazul), se realizează posibilele adiții osoase necesare și se remodelează zona gingiei. Va dura aproximativ 2 ore să inserăm implanturile pe fiecare arcadă în parte (6 implanturi la nivelul maxilarului și/sau 4 la nivelul mandibulei). Operația se realizează sub anestezie locală sau sedare conștientă, deci nu veți simți niciun strop de durere.

Faza 1.2 – confecționarea și atașarea lucrărilor dentare provizorii fixe (dinți ficși)

Această fază presupune atașarea lucrării dentare provizorii la doar 24 de ore după inserarea implanturilor.

Etapa 2 – atașarea lucrării definitive (dinților finali), la 3-6 luni după etapa 1 (în funcție de caz)

Lucrarea provizorie e înlocuită cu lucrarea definitivă (dinți ficși definitivi) după vindecarea și osteointegrarea implanturilor. Lucrarea definitivă poate fi realizată din diverse tipuri de material, precum zirconiu, compozit, porțelan, ceramică presată, coroane CAD-CAM etc.

Pentru mai multe detalii despre proteza dentară fixă, accesați această pagină

  1. Cum se îngrijește implantul dentar? 

Deoarece primim foarte des această întrebare, am structurat sub forma unui articol toată informația necesară legată de acest subiect. Pentru a descoperi care sunt indicațiile pentru perioada post-intervenție și despre cum trebuie îngrijit implantul dentar, vă invităm să citiți acest articol – Indicații pentru îngrijirea implantului dentar. 

  1. Fumătorii pot beneficia de implant dentar?

Succesul tratamentului depinde în mod direct de acest aspect. Dacă obișnuiți să fumați constant, veți avea șanse mai mici de reușită în cazul în care apelezi la inserarea implanturilor dentare. Tocmai de aceea este indicat ca în cadrul primei consultații să precizați fiecare obicei din rutina zilnică, fiindcă doar în acest fel medicul stomatolog poate structura planul de tratament corect pentru îngrijirea implantului. 

  1. Cei ce suferă de diabet pot beneficia de implanturi dentare?

Da, pacienții ce suferă de diabet pot beneficia de implanturi dentare dacă diabetul este unul controlat și glicemia este bună, încadrată în limitele normale. Pentru mai multe detalii, vă invităm să vizionați acest videoclip.

  1. Care sunt contraindicațiile în cazul tratamentului cu implant dentar?

Este posibil ca tratamentul cu implant dentar să fie contraindicat de către medic. Acest lucru se poate întâmpla dacă administrați tratament cu bifosfonați pentru osteoporoză. Înainte de a stabili dacă tratamentul cu implant dentar ți se potrivește, vom analiza cu atenție fișa medicală. 

  1. Este dureroasă procedura?

Inserarea implantului dentar nu doare. Știm că aceasta este cea mai mare teamă în rândul pacienților, însă nu există motive temeinice pentru care să vă faceți griji. Teama era justificată în trecut, când tehnologiile nu erau cele mai moderne, însă acum durerea este inexistentă. 

Procedura începe întotdeauna cu o anestezie locală, ceea ce înseamnă că veți simți doar o mică presiune și vibrațiile generate de aparatele medicale. Este normal ca după inserarea implantului să apară momente de disconfort, însă acestea sunt suportabile și durează doar câteva zile. 

  1. Cât costă un implant dentar?

Implantul dentar reprezintă o investiție pe termen lung și foarte lung, așadar merită din plin. Aceasta va permite dinților să funcționeze corect și vă va oferi mai multă încredere în propria persoană. Pentru mai multe detalii legate de preț și de procedură, vizitați această pagină.

Pentru zâmbete frumoase și sănătoase, vă așteptăm la Dent Park, pe Bulevardul Eroii Sanitari 25, București, sectorul 5. Programările se pot realiza la numărul de telefon +40 371 701 230.

Când? Cum? Unde?

Fetele din call centrul nostru, echipate cu cafea și buna dispoziție, abia așteaptă să te ajute cu orice:

  • Informații de preț și oferte
  • Direcționare către specialistul potrivit
  • Moduri de a ajunge la clinică
  • Programare la consultație
  • Suport în recuperare
  • Informații generale despre tratamente