Proteza dentară fixă de la A la Z

“Obișnuiesc să îmi acopăr dantura atunci când zâmbesc, fiindcă dinții mei sunt deteriorați și urâței. Îmi aduc aminte de vremurile în care erau frumoși și îi afișam ori de câte ori aveam ocazia, nu mă sfiam să zâmbesc. Nu mă simt confortabil atunci când trebuie să particip la evenimente unde sunt multe persoane, și tocmai de aceea încerc să le evit. Nici vorbă de alimente solide, chipsuri, carne sau alte lucruri pe care înainte le consumam cu plăcere. Cuvintele parcă sunt articulate de altcineva, nu de mine – pronunția nu se mai realizează corect și sunt nevoit să repet unele lucruri atunci când comunic cu persoana de lângă mine.” 

Putem fi tentați să credem că e doar o poveste, însă sute de pacienți ajung la clinica noastră și ne povestesc astfel de lucruri. Aflați în imposibilitatea de a se bucura de evenimentele vieții, aceștia își dau seama că trebuie să facă o schimbare cât de repede posibil. Dacă și dvs. vă regăsiți în cele de mai sus, vă invităm să citiți acest articol pentru a descoperi soluția eficientă, stabilă și modernă care vă poate reda zâmbetul. 

Ce este proteza dentară fixă?

Proteza dentară fixă este, cu siguranță, o opțiune durabilă de tratament pentru înlocuirea dinților lipsă. Ea oferă un aspect estetic, e confortabilă și stabilă.

Avantajul primordial al protezei dentare fixe constă în stabilitate – este bine fixată pe implanturi dentare, nu se mișcă și nu se înclină în timp pacientul mănâncă sau conversează, așa cum se întâmplă în cazul protezei dentare mobile. Este ușor de îngrijit și oferă mai multă încredere în sine. Mai mult decât atât, proteza dentară fixă poate fi îndepărtată doar de către medicul stomatolog – este strâns înșurubată pe implanturile dentare inserate în os, fapt care îi conferă un grad sporit de stabilitate. 

Proteza dentară fixă poate înlocui până la 12 – 14 dinți plasați pe maxilar sau mandibulă, imitând perfect conturul și forma dinților naturali. Nici nu îți vei da seama de diferențe. Ea îmbunătățește, de asemenea, și aspectul fizionomic, fonația și viața socială. În sfârșit pacientul se va putea bucura de alimentele preferate (proteza ancorată pe implanturi crește forța masticatorie, îmbunătățind astfel masticația; reabsorbția osoasă este minimă și va putea zâmbi oricând simte nevoia, fără jenă!   

Acest tip de tratament presupune realizarea unor amprente în etapa inițială și mai apoi în etapa post-operatorie. Lucrările dentare urmează să fie ajustate în 24 de ore de la intervenția inițială, pentru a obține un aspect estetic, un suport adecvat pentru buze și o mușcătură corectă. 

Etapele restaurării dentare cu proteza dentară fixă pe implanturi

În cadrul primei consultații realizăm diagnosticarea prin radiografie panoramică sau computer-tomograf (după caz) și povestim cu pacientul despre starea de sănătate generală și despre starea actuală a danturii (pentru a vedea dacă sunt contraindicații pe care ar trebui să le luăm în considerare). Cu ajutorul radiografiilor dentare putem observa calitatea osului, poziția nervilor și a sinusurilor, fapt care ne oferă o mai mare acuratețe în stabilirea pașilor ce urmează să fie efectuați. Abia mai apoi stabilim planul de tratament ce conține pașii, timpul și costul lucrării. Această primă consultație durează, de obicei, în jur de 30-40 de minute.

Etapa 1 – doi pași în 24 de ore (inserarea implanturilor și montarea lucrării fixe provizorii)

1.1 – etapa chirurgicală – inserarea implanturilor dentare rapide

În această etapă se realizează și extracțiile dentare, dacă este cazul. Se introduc implanturile în os, se realizează posibilele adiții osoase necesare și se remodelează zona gingiei. Va dura aproximativ 2 ore să inserăm implanturile pe fiecare arcadă în parte (6 implanturi la nivelul maxilarului și/sau 4 la nivelul mandibulei). Operația se realizează sub anestezie locală sau sedare conștientă deci nu vei simți niciun strop de durere.

1.2 – confecționarea și atașarea lucrărilor dentare provizorii fixe (dinți ficși)

Această fază presupune atașarea lucrării dentare provizorii la doar 24 de ore după inserarea implanturilor.

Etapa 2 – atașarea protezei dentare definitive (dinți finali), la 4-6 luni după prima etapă (în funcție de caz)

Lucrarea provizorie e înlocuită cu lucrarea definitivă (dinți ficși definitivi) după vindecarea și osteointegrarea implanturilor. Lucrarea definitivă poate fi realizată din diverse tipuri de material, precum zirconiu, compozit, acrilat, porțelan, ceramică presată, coroane CAD-CAM etc.

Care este diferența dintre dantura fixă provizorie și dantura fixă definitivă? 

Dantura fixă provizorie se folosește în prima etapă a intervenției pentru proteza dentară fixă. După ce implanturile sunt inserate, dantura fixă provizorie are rolul de a realiza integrarea acestora timp de 4-6 luni și de a oferi pacientului un aspect estetic și plăcut. După această perioadă de timp, ne reîntâlnim cu pacientul pentru a monta dantura fixă definitivă, care nu va necesita ulterior alte tratamente.

Proteza dentară fixă – tehnici de fixare 

De cele mai multe ori se folosesc 4 sau 6 implanturi pentru susținerea unei proteze dentare fixe. Bineînțeles, acest număr final se stabilește în urma examinării fiecărui caz, iar aspectele care se iau în considerare sunt calitatea și cantitatea de os existent sau starea arcadei opuse. Această abordare permite fixarea protezei pe implanturi pentru un grad mai mare de confort, estetică și funcționare. 

Metoda All-on-4

Această tehnică ce presupune încărcare imediată este utilizată în cazul pacienților cu pierderi osoase semnificative. În acest caz, implanturile sunt poziționate într-un mod care nu necesită adiție osoasă. Tehnica All-on-4 este minim invazivă, făcând posibilă înlocuirea unei arcade edentate complet, fără a fi necesară plasarea unui implant dentar pentru fiecare dinte care se vrea a fi înlocuit. 

Metoda All-on-6

Metoda All-on-6 este utilizată cu precădere în cazul în care pierderea osoasă e consistentă și presupune introducerea a 6 implanturi și plasarea ulterioară a protezelor pe ele. De asemenea, poate fi utilizată atât în cazul maxilarului, cât și a mandibulei. 

Dacă vrei să afli mai multe informații despre proteza dentară fixă, vă invităm să citiți și articolul Proteza dentară fixă pe implanturi

Pentru programări, ne puteți contacta la numărul de telefon +40 371 701 230. Abia așteptăm să ne cunoaștem!

Când? Cum? Unde?

Fetele din call centrul nostru, echipate cu cafea și buna dispoziție, abia așteaptă să te ajute cu orice:

  • Informații de preț și oferte
  • Direcționare către specialistul potrivit
  • Moduri de a ajunge la clinică
  • Programare la consultație
  • Suport în recuperare
  • Informații generale despre tratamente