Auzim adesea că dinții de lapte “oricum cad”, deci “nu sunt așa de importanți”. De fapt, dinții de lapte asigură sănătatea dintelui permanent care îi va lua locul. O igienă dentară realizată corect și cu grijă în perioada copilăriei determină sănătatea dinților viitori.
Un copil are aproximativ 20 de dințișori de lapte – 10 pe fiecare arcadă în parte. Treptat, aceștia vor fi înlocuiți de cei permanenți, dentiția finală cuprinzând 32 de dinți (aici am adăugat și cele 4 măsele de minte, ce apar după 18 ani).
Este important să știm că nu există o vârstă anume la care dinții de lapte încep să cadă – în general schimbările încep să apară în jurul vârstei de 6 ani și se finalizează pe la 12 ani. Deci nu sunt motive de îngrijorare dacă colegii de la grădiniță sunt vizitați mai repede de zâna măseluță. Totuși, dacă celui mic nu îi cade nici un dinte până la vârsta de 8 ani, este absolut necesar ca un medic pedodont să îl consulte.
În acest sens, eforturile echipei Dent Park se îndreaptă spre tratarea celor mai mici și mai simpatici pacienți. Îi așteptăm întotdeauna cu zâmbete, le vorbim calm și discutăm chiar și despre prietenii imaginari sau desenele preferate. Iar pentru că dau de fiecare dată dovadă de foarte mult curaj, le oferim și o diplomă după ce tratamentul este gata iar dințișorii sunt curați. Scopul nostru este să îi facem pe cei mici să se simtă bine, în siguranță alături de noi, și să îi ajutăm să scape de frica de dentist.
Pedodonția este ramura stomatologică care tratează afecțiunile dentiției temporare a celor mici. Aceasta implică tratamente nedureroase, rapide și minim invazive. Medicii pedodonți sunt medici specializați în stomatologie pediatrică, psihologie, patologie generală și orală. Medicii echipei Dent Park îndeplinesc toate aceste aspecte și abia așteaptă să își facă noi prieteni!
Cele mai întâlnite probleme în rândul celor mici sunt cariile dentare, aftele bucale, dinții sensibili, gingivita, bruxismul sau respirația urât mirositoare. Indiferent de problemă, ea trebuie tratată cât mai repede posibil.
Cariile dentare
Cei mici se prezintă adesea cu carii dentare, cauzate cel mai adesea de bacteriile care trăiesc în cavitatea bucală. Așa se formează placa bacteriană care produce acizi neprietenoși – spunem asta pentru că ei atacă direct smalțul dintelui și îi conferă o culoare nu tocmai estetică.
Dieta bazată pe carbohidrați (băuturi carbogazoase, prăjituri, bomboane și în genere dulciuri) și igiena orală neadecvată favorizează apariția cariilor dentare.
Pentru a evita cariile dentare, ar trebui să:
- Îl educăm pe cel mic despre igiena orală: trebuie să se spele pe dinți de 2 ori pe zi, cu o pastă de dinți cu fluor adecvată vârstei sale, pentru ca bateriile și tartrul să nu se formeze.
- Îi explicăm prietenos că trebuie să evităm excesul de carbohidrați (mai cu seamă seara, înainte de culcare).
În cazul copiilor cu vârsta cuprinsă între 2-4 ani, cea mai întâlnită boală cronică este reprezentată de caria dentară de biberon. Ea apare din cauza băuturilor îndulcite (cum ar fi sucurile din fructe, laptele, laptele formulă) care rămân pe suprafața dinților o perioadă îndelungată. De asemenea, ea semnalează prezența uneia sau mai multor probleme asociate cu deteriorarea suprafeței dinților la copilul care are sub trei ani. Dacă sugarii adorm cu laptele pe care nu l-au înghițit în gură, ei prezintă de asemenea un risc de a suferi de carie de biberon, deoarece bacteriile din gură se hrănesc cu aceste zaharuri, cauzând deteriorarea și carierea dinților.
Aftele bucale
Aftele bucale sunt leziuni minore, necontagioase, care apar la nivelul cavității bucale (obraji, interiorul buzelor sau limbă). Acestea se vindecă de la sine în câteva zile, dar pot provoca disconfort. Cel mai adesea cei mici refuză să mănânce, pentru că mâncărurile sărate, crocante și cele cu aciditate crescută stârnesc mult disconfort și irită. Cel mai bine este să evităm acest tip de alimentație în perioada aftelor bucale.
Printre factorii care pot contribui la apariția aftelor bucale se numără și sistemul imunitar slăbit, alergiile alimentare, stresul, alergii sau deficit de vitamine. Pe lângă refuzul mâncării, simptomele se manifestă și prin leziuni albe, roșii sau galbene la nivelul cavității bucale.
Medicul pedodont va examina cavitatea bucală a copilului și va remarca astfel prezența aftelor bucale. Acesta poate recomanda tratament medicamentos, analize de sânge sau chiar biopsie (dacă suspectează o altă problemă).
Dinții sensibili
Sensibilitatea dentară se manifestă printr-un disconfort atunci când cei mici consumă alimente și băuturi foarte reci sau fierbinți. Smalțul dinților este mult mai subțire decât cel al adulților și poate fi foarte ușor afectat de placa bacteriană și de PH-ul acid, apărând astfel această sensibilitate. De asemenea, dinții sensibili pot indica și prezența unor carii nediagnosticate.
În acest caz se recomandă folosirea unei periuțe de dinți cu perii moi, pentru a nu abraza și mai mult smalțul dinților.
Sigilarea și fluorizarea sunt două proceduri realizate de către medicii noștri pedodonți pentru a întări smalțul dinților și pentru a împiedica apariția cariilor.
Bruxismul
Doi din trei copii își scrâșnesc dințișorii; așa se manifestă bruxismul, afecțiunea dentară cea mai întâlnită, după carii, în cazul copiilor. Acest obicei apare atunci când dinții nu sunt aliniați corect, copilul este stresat sau este hiperactiv.
De cele mai multe ori, bruxismul încetează odată cu creșterea în vârstă. În caz contrar, dinții se abrazează și cauzează dureri dentare și musculare.
Dar avem și vești bune! Gutiera de bruxism este un dispozitiv care îl poate ajuta pe cel mic să nu își mai scrâșnească dinții în timpul somnului. Medicii Dent Park te pot ajuta să alegi gutiera potrivită pentru copilul tău.
Respirația urât mirositoare
Halitoza este termenul care descrie respirația urât mirositoare a copiilor. Este dovedit științific că halitoza pleacă, în 85% din cazuri, de la nivelul cavității bucale. Cea mai întâlnită cauză este reprezentată de bacteriile anaerobe (lipsite de oxigen), care trăiesc într-un mediu propice în gură.
Bacteriile care provoacă halitoza pot fi împiedicate să se răspândească printr-o igienă orală corectă și prin hidratare. Saliva uscată este a doua cauză pentru care mirosul urât se manifestă.
Concluzia finală poate fi sintetizată în doar câteva cuvinte: orice afecțiune dentară poate fi prevenită prin igienă orală, alimentație sănătoasă, hidratare și multă grijă față de dentiție.
Este important ca cel mic să se obișnuiască cu medicul stomatolog și să elimine orice urmă de frică. În acest sens, ai putea chiar să îl iei pe cel mic cu tine atunci când ai programare la dentist, astfel încât el să se împrietenească și să accepte mai repede acest obicei. Se va obișnui cu medicii, cu sunetele, cu faptul că medicii Dent Park sunt prietenoși și că nu i se poate întâmpla nimic rău.