Coroana dentară – ce este și ce rol are.
Înainte de a explora acest subiect, simțim nevoia să definim termenul de coroană dentară, pentru ca informația să curgă lin.
Nu îți vom oferi o definiție preluată din cărțile de specialitate. În schimb, vom face o comparație: o putem asemăna foarte ușor cu o capă care acoperă dintele, aceasta având rolul de a restabili forma și dimensiunea acestuia. Poate fi confecționată din diverse materiale (metale, aliaje, ceramice). Totodată, ea redă aspectul sănătos și estetic al dintelui, conferindu-i rezistență.
Coroana dentară este folosită pentru a salva dinții care prezintă diverse patologii (cei cariați, fracturați, rupți sau pătați), așadar trebuie să ne informăm în prealabil despre ea, să cunoaștem etapele tratamentului și implicațiile acestuia.
Un lucru foarte important este faptul că aceasta crește semnificativ durata de viață a dintelui. Dacă acesta este bolnav, trebuie să îl curățăm și să îl vindecăm înainte de a-i aplica o coroană dentară. În acest caz dintele bolnav este reconstruit, nefiind nevoie de extracție sau de un implant dentar viitor.
Situații în care este necesară coroana dentară
- În cazul în care un dinte este grav uzat sau rupt și trebuie restaurat. Dacă este vorba de o fractură și dintele poate fi salvat, îl vom trata și îl vom reconstrui.
- Atunci când vrem să protejăm un dinte fragil, care prezintă obturații voluminoase din compozit. El riscă să fie supus unor forțe mari din pricina procesului masticator, devenind mult mai sensibil. În acest moment coroana dentară își exercită rolul protector, eliminând toate presiunile masticatorii.
- Nu sunt deloc puține situațiile în care recomandăm înlocuirea unui dinte cu ajutorul implantului dentar. Într-o astfel de situație vom avea nevoie și de o coroană dentară care să acopere implantul. Aceasta oferă un aspect fizionomic plăcut și redă funcția masticatorie a dintelui.
- Pentru a îmbunătăți estetica dentară. Din moment ce coroanele dentare sunt aplicate pe dinții care prezintă anomalii legate de formă sau de culoare, care nu pot fi restaurați prin alte tipuri de tratamente.
Etapele tratamentului
De obicei, pregătirea unui dinte pentru un astfel de tratament necesită două vizite (acestea pot varia în funcție de sănătatea orală a pacientului și de problemele existente). Procedeul nu este deloc complicat sau incomod. Nici nu vă vom ține cu orele pe scaunul din cabinet, tratamentul având o durată relativ redusă de timp.
În cadrul primei consultații, medicii specialiști Dent Park vor colecta informații despre starea dvs. de sănătate, despre cauza pierderii sau degradării dinților, dureri sau alte neplăceri. Dacă un dinte prezintă o carie avansată sau poate fi salvat în vreun fel, medicii vor recomanda aplicarea unei coroane dentare.
Tot în această consultație vă vor fi prezentați pașii care vor fi realizați pentru acest tratament, avantajele, etapele, costurile și riscurile care pot apărea dacă dintele nu este tratat la timp. Vom avea nevoie și de o radiografie pentru a studia mai îndeaproape rădăcinile dinților și osul pe care aceștia se sprijină. Astfel aflăm dacă există o bază stabilă pentru susținerea coroanei dentare, urmând ca mai apoi să definitivăm planul de tratament.
În cazul în care dinții sunt afectați (este necesară șlefuirea dinților sau scoaterea nervului), ne vom asigura că îi curățăm atent și eliminăm orice impediment înainte de aplicarea coroanei dentare. Urmează sa se efectueze scanarearea intraorala, pentru realizarea viitoarelor coroane dentare.
Tipuri
Există trei tipuri de coroane:
- coroane parțiale (acoperă doar o parte din dinte, suprafața din vecinătatea gingiei fiind cea expusă).
- coroane totale (acoperă complet suprafața vizibilă a dintelui).
- coroane solo (elemente de sine stătătoare) sau coroane.
Trebuie să menționăm și alte două tipuri de coroane, clasificate în funcție de momentul în care sunt aplicate. Este vorba despre coroana dentară provizorie și de coroana dentară definitivă.
Coroana dentară provizorie este confecționată din materiale acrilice sau compozite și se aplică în etapa intermediară a tratamentului. De cele mai multe ori este utilizată până la realizarea coroanei definitive, după care se face schimbul între ele. Există și cazuri speciale, în care pacientul are o contra-indicație pentru cea definitivă și astfel se recomandă inițial atașarea unei coroane provizorii. Este folosită cel mai adesea pentru rolul ei estetic și funcțional (îmbunătățește masticația și menține spațiile interdentare) și este ușoară, fragilă, și nu are rezistență mare în timp. Poate fi purtată câteva zile sau câteva luni, în funcție de scopul folosirii și de indicațiile medicului.
Coroana definitivă este cea realizată pe termen lung, fiind aplicată peste bontul sau pivotul dentar. Construcția ei este mult mai rezistentă și mai variată. Cele mai folosite coroane definitive fiind cele realizate din materiale ceramice, metalo-ceramice sau din zirconiu.
Igienă
Coroana dentară nu presupune îngrijiri foarte speciale. Trebuie doar să nu uităm de periajul zilnic și să folosim constant ața dentară și apa de gură pentru a avea o igienă orală corectă.
De asemenea, vizitele de rutină (cel puțin o dată la câteva luni) nu trebuie neglijate. În cadrul acestora ne vom asigura că lucrarea s-a adaptat, că totul decurge normal și că nu apar alte probleme dentare. Iar dacă totuși vor exista, ne asigurăm că tratamentul este realizat la timp, fără pic de durere.
Sperăm că acest articol v-a ajutat să înțelegeți mai bine ce este coroana dentară și care sunt multiplele ei roluri.
Dacă aveți întrebări sau curiozități despre coroana dentară, ne puteți scrie oricând pe pagina de Facebook sau la adresa de email [email protected], iar noi vă vom răspunde cu drag.
Pentru consultații, vă stăm la dispoziție la numărul de telefon +40 371 701 230 .
Vă dorim o zi plină de zâmbete!