De-alungul timpului a fost demonstrat științific faptul că zâmbetul aduce numeroase beneficii asupra corpului, sănătății fizice și psihice.
Zâmbetul este un reflex cerebral, care nu schimbă doar expresia feţei, ci şi stimulează creierul să producă endorfine, reducând astfel durerea fizică şi emoţională şi dând o senzaţie de bună-dispoziţie.
Stresul cotidian favorizează aparția unei cantități excedentare de cortizol și dopamină.
Zâmbetul este din punct de vedere fiziologic o expresie facială formată prin acțiunea a 17 muşchi de la extremităţile gurii, dar şi din apropierea ochilor.
Știai că neurologul francez Guillaume Duchenne a identificat două tipuri de zâmbet? Iată care sunt:
– Zâmbetul Duchenne ( zâmbetul autentic ), cald şi spontan, presupune contracţia colţurilor gurii şi ridicarea obrajilor ceea ce duce la senzaţia de surâs cu ochii, considerat și zâmbetul pozitiv.
– Zâmbetul non-Duchenne ( zâmbetul fals / de umplutură ) care implică doar muşchii feţei şi este numit «zâmbetul însoţitorilor de zbor». Este doar un zâmbet forțat și nimic mai mult.
După numeroase studii făcute de-a lungul timpului s-a ajuns la concluzia că oamenii care zâmbesc după ce sunt stresați aduc un beneficiu inimii față de cei care au o expresie facială neutră.
Experimentele au implicat peste 170 de participanți, iar concluzia a fost că oamenii își revin mai bine după situații stresante dacă zâmbesc.
Mușchii implicați într-un zâmbet trimit un mesaj creierului care transmite siguranță și traducându-se într-un ritm cardiac mai mic și un nivel scăzut al stresului.
Oamenii specializați în acest domeniu cercetează și modul în care zâmbetul afectează hormonii de stres precum cortizolul, dar și hormonul încrederii, oxitocină.
Uite un experiment pe care ai putea să îl faci în momentul când te simți trist. Zâmbește ca un NEBUN.
Da, ai auzit bine. Dar știi de ce? Este foarte simplu.
Corpul nostru nu poate trăi două stări diferite în același timp. Tu în momentul în care zâmbești pentru o perioadă îi transmiți corpului ce stare vrei să ai pentru ca el să elimine starea de spirit pe care o ai în acel moment.
Este ca o “luptă dintre bine și rău”. Și așa cum am învață în școală, binele iese mereu învingător. Deci în final, zâmbetul și starea de bine îți va cuprinde tot corpul, iar starea ta de spirit se va schimba complet.
Poate nu o să îți iasă din prima, poate nici din a doua, dar cu destul de mult exercițiu îți va ieși la perfecție.
Ai putea încerca acest exercițiu când poate ți-ai terminat programul de lucru, când te plictisești sau pur și simplu când starea ta de spirit este una negativă.
De ce îți propun acest exercițiu în care îți recomand să zâmbești ca un nebun? Asta pentru că… Zâmbetul întărește sistemul imunitar și crește starea de sănătate prin îmbunătățirea activității celulelor NK. (sunt un tip de limfocite citotoxice care aparțin sistemului imun înnăscut.
Prin zâmbet se elimină nivelul de cortizol ( doza de stres ), iar acesta te poate ajuta să ai o sănătate mai bună, te ajuta să fii mai liniștit în decursul zilelor.
El având efect extrem de benefic asupra corpului uman, reducând stresul și ajutând inima.
Unele studii realizate de către specialiști sunt de părere că numai zâmbetul natural are un efect pozitiv asupra corpului uman, dar altele spun că doar un zâmbet politicos este benefic corpului uman.
Eu sunt de părere că nu contează cum alegi să zâmbești. Contează doar să zâmbești.
Adevărul este că dacă nu zâmbești și doar te încrunți, nu vei aduce niciun beneficiu corpului tău.
Sănătatea mintală și starea ta de spirit ( cum te simți ) poate fi influențată numai de acțiunile pe care le face fața ta, dacă vei zâmbi, chiar și fals, te vei simți bine, însă dacă te încrunți, ești mereu supărat, te victimizezi, asta clar nu îți vă aduce niciun fel de beneficiu.
Ajută-ți corpul să se simtă genial prin zâmbet în orice moment al zilei, nu contează când, doar să zâmbești.
În momentul când îți folosești mușchii să zâmbești, ei transmit un mesaj creierului, practic îi transmite siguranță, iar asta se traduce printr-un ritm cardiac mai mic și un nivel scăzut al stresului.
În momentul când zâmbești se eliberează hormonul încrederii, iar asta este perfect pentru persoanele care nu se simt mereu încrezătoare sau nu au multă încredere în propria persoană.
Am vorbit despre tipurile de zâmbet și de beneficiile acestuia. Acum hai să vedem și cum menținem zâmbetul sănătos și strălucitor.
Uite 4 sfaturi importante pe care dacă le respecți, zâmbetul tău va lua o întorsătură la 180 de grade.
1. Spune nu FUMATULUI
După ce că acest obicei nociv ne afectează foarte mult sănătatea, fumatul și folosirea produselor cu tutun pătează dinții și afectează cavitatea bucală.
Dacă vreodată o să ai o intervenție chirurgicală orală, o extracție dentară sau de oricare alt fel, fumatul poate încetinii timpul de vindecare sau chiar poate împiedica complet vindecarea.
2. Bea multă apă zilnic
Consumul de apă nu numai că ajuta corpul, dar ajuta și dantura să fie sănătoasă, plus că este gratuită:) Apa găsești peste tot, și face minuni pentru sănătatea orală.
3. Mestecă gumă, dar fără zahăr
Este indicat ca de după fiecare masă să ne spălam pe dinți, însă dacă nu ai timp sau nu te speli pe dinți din orice alt motiv, poți mesteca o gumă care să nu conțină zahăr.
Guma fără zahar sporește conținutul de salivă în cavitatea bucală care are rolul de curățarea alimentelelor pe care le-ai consumat și de alte resturi.
4. Consumă alimente bogate în nutrienți
Pentru ca dinții tăi să rămână sănătoși au nevoie de substanțe nutritive pentru a rămâne albi, strălucitori și mai ales lipsiți de carii.
Concluzie
Zâmbetul chiar poate schimba starea de spirit dintr-una tristă și mohorâtă, într-una veselă, pe care fiecare persoană și-o dorește din toate inima.
Dar pentru asta este nevoie să avem grijă de zâmbetul nostru, să îl îngrijim ca un bibelou.
Cum ți s-a părut acest articol?
Ți s-a părut util?
Trimite-l unui prieten dacă ești de părere că îl va ajuta.