Despre Implantul Dentar și RMN. Tot ce trebuie să știi!

“Nu vreau să îmi fac un RMN, abia mi-am pus aparat dentar. Mi-e frică ca nu cumva implantul dentar să interfereze cu expunerea investigației RMN”

Te regăsești în această afirmație?

Dacă da, nu trebuie să îți faci nicio grijă.

Adică vrei să spui că nu afectează investigația RMN dacă am implant dentar?

Exact. Cum este posibil?

Datorită metalelor ce sunt prezente în structura implantului sau a protezelor care nu sunt magnetice.

Pe scurt: Dacă ai implant dentar, nu ai niciun motiv de îngrijorare sau dacă ai mai multe implanturi.

Dar veștile bune nu se termina aici…

Dacă ai de gând să îți înlocuiești dinții lipsă, o poți face imediat ce medicul stomatolog îți da “OK-ul” în cadrul unei consultații.

Dar acum, din moment ce ai aflat de ce nu este nicio problema să îți faci o investigație RMN, hai să aflăm mai bine de ce nu trebuie să îți faci nicio grijă. Sună bine?

Acum hai să facem un târg,

Dacă vrei să afli câteva informații mai valoroase, citește în continuare.

Iar dacă nu, poți părăsi acest articol pentru că ai aflat ideea principală a acestuia.

Ce este un examen RMN?

Simplu spus, RMN-ul este destinat examinării țesuturilor și a vaselor de sânge corporale.

Detectoarele moderne cu o putere de 1,5-3 Tesla pot detecta zone cu probleme de până la 0,2 mm.

Principiul de funcționare se bazează pe câmpuri magnetice și pe magnetizarea specifică a nucleelor de hidrogen localizate în tot corpul (reamintind că o persoană este formată în proporție de 70% din apă).

Atomii de hidrogen se “pulverizează” datorită acțiunii câmpurilor magnetice emise (intră în rezonanță), în timp ce o aplicație specifică înregistrează și stochează imaginea pe un computer.

Rezultatul diagnosticului este alcătuit din mai multe secțiuni virtuale sau secțiuni ale organului dorit – creierul sau coloana vertebrală, ficatul, sistemul circulator și așa mai departe.

În ceea ce privește RMN-ul, este important de reținut că pacientul nu este supus la raze X, ci mai degrabă la un câmp magnetic puternic.

Rezonanța este, de fapt, un tip de magnet și este cunoscut faptul că obiectele metalice, cum ar fi lanțuri, inele și așa mai departe, pot fi atrase și mutate în timpul unei examinări, astfel că este necesar să se evite orice risc înainte de a face o astfel de examinare.

O contraindicație a terapiei prin rezonanță magnetică este utilizarea stimulatoarelor cardiace (stimulatoare cardiace), deoarece acestea vor înceta să funcționeze atunci când câmpul magnetic este activat.

O examinare RMN nu este posibilă pentru cei care au clipuri sau stenturi sau care au fragmente metalice în corp. Deoarece celulele colorate pot include metale, radiologul va stabili dacă este posibilă o examinare în cazul tatuajelor colorate.

Pacienții cu implanturi dentare pot merge la un RMN fără griji, însă protezele dentare reprezintă o contraindicație, deoarece metalele folosite la construcția lor sau a implanturilor nu sunt magnetice.

Titanul, aliajul de titan și zirconiul, care sunt utilizate în majoritatea implanturilor și procedurilor dentare, sunt metale neferomagnetice care sunt perfect sigure în cazul unei examinări RMN.

Din cauza naturii lor magnetice, aceste materiale nu vor suferi modificări magnetice și nu vor cauza probleme pacientului care este introdus în scaner cu rezonanță magnetică.

Cum ți se pare până acum? Interesant? Ai aflat ceva nou?

Concluzie

Așa cum am spus la început, nu trebuie să îți faci griji dacă vrei să îți faci o investigație RMN și ai implanturi dentare.

Nu este absolut nicio problemă!

Deși implanturile nu sunt contraindicate pentru imagistica prin rezonanță magnetică, calitatea scanării poate fi afectată în unele cazuri, în special în cazul examenelor cerebrale, din cauza unor modificări neprevăzute ale imaginilor.

Ca urmare, este esențial să se informeze și să se prezinte întotdeauna radiologii.

Implanturile dentare și tehnologiile RMN continuă să avanseze, ceea ce reprezintă o veste excelentă pentru pacienții care pot beneficia de ambele!

Majoritatea implanturilor sunt sigure și nu limitează opțiunile imagistice.

Dacă ai ajuns până aici mi-ai dovedit faptul că ești un om special

… iar oamenii speciali merită tot ce este mai bun.

De ce spun asta?Simplu! Pentru că puțini oameni au răbdarea necesară să citească un asemenea articol, un articol de 723 de cuvinte. Așa este?

Când? Cum? Unde?

Fetele din call centrul nostru, echipate cu cafea și buna dispoziție, abia așteaptă să te ajute cu orice:

  • Informații de preț și oferte
  • Direcționare către specialistul potrivit
  • Moduri de a ajunge la clinică
  • Programare la consultație
  • Suport în recuperare
  • Informații generale despre tratamente