Grefă osoasă pentru implant dentar

Grefă osoasă pentru implant dentar este o procedură chirurgicală complexă.

Grefă osoasă pentru implant dentar

“Termenul de grefă osoasă se referă la prelevarea unui fragment de os de la pacient (sau de la un donator) și transplantarea acestuia în zona în care se dorește inserarea implantului. Scopul acestui proces este de a ajuta la creșterea volumului osos, esențială pentru fixarea stabilă a implantului”

CUPRINS

Ce este o grefă osoasă pentru implant dentar
Procesul de realizare a unei grefe osoase
Când este necesară o grefă osoasă pentru implant dentar
Tipurile de grefe osoase pentru implant dentar
Avantajele și dezavantajele unei grefe osoase pentru implant dentar
Recuperarea după o grefă osoasă pentru implant dentar
Riscurile și complicațiile asociate cu o grefă osoasă pentru implant dentar
Rezultatele unei grefe osoase pentru implant dentar

În clinică noastră stomatologică Dent Park București, specializată în implantologie și stomatologie generală, ne dedicăm zilnic oferirii celor mai bune soluții pentru sănătatea orală a pacienților. În acest sens, am sesizat nevoia de a oferi mai multe informații pe tema grefei osoase pentru implant dentar, o procedură frecvent utilizată în implantologia dentară.

Ce este o grefă osoasă pentru implant dentar?

Termenul grefă osoasă se referă la prelevarea unui fragment de os de la pacient (sau de la un donator) și transplantarea acestuia în zona în care se dorește inserarea implantului. Acest proces are rolul de a facilita creșterea volumului osos, esențială pentru fixarea stabilă a implantului dentar. În lipsa unei cantități suficiente de os în maxilar, implantul nu ar avea o bază solidă de susținere, reducându-se succesul pe termen lung al procedurii de implantologie.

Procesul de realizare a unei grefe osoase

Prima etapă în realizarea unei grefe osoase pentru implant dentar o constituie evaluarea stării generale a pacientului, dar și a stării osului maxilarului, prin intermediul radiografiilor și tomografiilor computerizate. Aceste investigații ne permit să identificăm exact locația și dimensiunea defectului osos, orientându-ne în alegerea celei mai bune soluții tehnice de augmentare osoasă.

Intervenția de grefare osoasă poate fi efectuată în același timp cu inserarea implantului dentar, în cazul în care există suficient os pentru stabilizarea implantului, dar este necesar un plus de volum osos pentru conturul estetic, sau poate fi efectuată înainte de inserarea implantului, în situațiile cu o pierdere ososă semnificativă.

Grefa osoasă constă în prelevarea de os autogen (de la pacient) sau alogen (de la donator), sau folosirea de os sintetic. Osul autogen este considerat a avea proprietăți superioare de integrare, dar are dezavantajul unei intervenții suplimentare pentru prelevare. Osul alogen sau cel sintetic nu necesită o intervenție suplimentară de prelevare, dar poate avea un grad de integrare ceva mai lent.

Când este necesară o grefă osoasă pentru implant dentar

Motivele pentru care pacientul ar avea nevoie de o grefă osoasă pentru implant dentar pot fi diverse: pierdere dentară de lungă durată (osul se resoarbe în absența dintelui), extracții complexe care au dus la pierderea unei cantități de os, infecții dentare sau parodontale netratate în timp, traume, malformații sau pur și simplu un volum osos insuficient constituit genetic.

Tipurile de grefe osoase pentru implant dentar

Există mai multe tipuri de grefe osoase dentare, alegerea se va face în funcție de particularitățile clinice ale fiecărui pacient: grefă de os autolog – cel mai comun tip de grefă – osul este recoltat de la pacient (de obicei de la mandibulă sau șold), grefă de os allogen – osul provine de la un donator, grefă de os xenogen – osul provine de la alte specii (de obicei bovine), grefă de os sintetic – se utilizează un material sintetic care stimulează organismul să producă os nou.

Avantajele și dezavantajele unei grefe osoase pentru implant dentar

Principalele avantaje ale grefei osoase pentru implant dentar sunt: permite inserarea implantului în condiții optime de stabilitate și durabilitate, îmbunătățește aspectul estetic al lucrării protetice, previne resorbția osoasă ulterioară.

Dezavantajele grefei osoase pentru implant dentar pot fi: necesitatea unei intervenții chirurgicale suplimentare, durata mai lungă a tratamentului total, costuri mai ridicate, posibilele complicații postoperatorii (infecții, eșecul integrării grefei).

Recuperarea după o grefă osoasă pentru implant dentar

Recuperarea după o grefă osoasă pentru implant dentar implică o perioadă de vindecare între două până la șase luni înainte de inserarea implantului dentar, timp în care osul se reformează și se integrează grefa. Durata exactă de vindecare depinde de tipul grefei folosite și de particularitățile individuale ale pacientului.

Riscurile și complicațiile asociate cu o grefă osoasă pentru implant dentar

Orice procedură medicală are potențialul de a include anumite riscuri sau complicații. În cazul grefei osoase pentru implant dentar, acestea pot fi: infecțiile postoperatorii, reacțiile alergice la materialele utilizate, sângerarea, inflamația și durerea în zona de prelevare, necompatibilitatea între grefă și țesutul osos al pacientului, reducerea sensibilității în zona de la nivelul căreia a fost prelevat osul.

Rezultatele unei grefe osoase pentru implant dentar

Rezultatele unei grefe osoase pentru implant dentar sunt în general pozitive, acesta fiind motivul pentru care aceasta s-a impus ca standard în implantologia dentară modernă. Pacienții care s-au supus unei grefe osoase raportează o îmbunătățire a confortului și funcționalității, dar și a aspectului dentiției.

Sperăm că acest articol v-a oferit o imagine mai clară a ceea ce înseamnă o grefă osoasă pentru implant dentar. La Dent Park București, vă așteptăm pentru o consultație de specialitate în cadrul căreia vă vom putea evalua corect situația și vă vom propune soluția cea mai potrivită nevoilor dumneavoastră individuale. Suntem aici pentru a vă ajuta cu informații și servicii de stomatologie la cele mai înalte standarde.

 

Despre Clinica Stomatologica DENT-PARK

La Clinica stomatologică Dent Park București, specializată în implantologie și stomatologie generală, avem pasiunea de a ajuta pacienții să obțină zâmbetul pe care și-l doresc, prin tehnologie implant dentar avansată și servicii profesionale. Alegerea unui implant dentar contribuie nu numai la structura estetică a feței, ci și la sănătatea orală pe termen lung, realizând o îmbunătățire semnificativă a calității vieții pacientului. Așadar, dacă te confrunți cu pierderea unui dinte, implantul dentar poate fi soluția potrivită pentru tine.

Cum Să Te Programezi Și Ce Să Te Aștepți De La Consultația Inițială?

Programarea la Dent Park se realizează simplu și rapid, prin intermediul platformei noastre online sau printr-un apel telefonic. La consultația inițială, unul dintre specialiștii noștri îți va face o evaluare amănunțită a situației dentare și îți va răspunde la toate întrebările.

Aceasta este o ocazie excelentă de a discuta detaliat despre Grefă osoasă pentru implant dentar, așteptările tale și posibilele soluții de reabilitare. În plus, vei fi informat cu privire la pașii următori și planul de tratament.

Profită acum de oferta specială: programează-te la o consultație gratuită și beneficiază de un discount impresionant de 3700 Lei! Nu lăsa ocazia să-ți scape și transformă-ți zâmbetul într-unul de invidiat cu ajutorul echipei Dent Park!

Cu Dent Park, zâmbetul tău este în mâinile profesioniștilor!

Când? Cum? Unde?

Fetele din call centrul nostru, echipate cu cafea și buna dispoziție, abia așteaptă să te ajute cu orice:

  • Informații de preț și oferte
  • Direcționare către specialistul potrivit
  • Moduri de a ajunge la clinică
  • Programare la consultație
  • Suport în recuperare
  • Informații generale despre tratamente