Pun pariu că ai comparat măcar o dată aceste două lucruri
Cu siguranță te-ai întrebat o singură dată cât de diferiți sunt dinții noștri față de cei ai animalelor.
În momentul când compari dantura ta cu cea a unui animal,cu a unui câine de exemplu, îți dai seama cât de importanți sunt de fapt dinții.
Știai că în majoritatea cazurilor, tipul de dinți pe care un animal îi posedă determină automat comportamentul acestuia?
Cu toate acestea…
Atât dinții noștri, cât și cei ai animalelor joacă un rol extrem de important în viața noastră.
La fel ca animalele, dinții noștri se potrivesc cu dieta noastră.
Ei lucrează împreună pentru a mestecă majoritatea tipurilor de alimente, motiv pentru care avem o dietă atât de variată.
Fiecare dinte joacă un rol special, că de exemplu:
1. Incisivii
Incisivii sunt cei patru dinți din față.
Ei taie și toacă alimentele în porții ușor de gestionat pentru ca ceilalți dinți să le proceseze.
2. Caninii
Caninii sunt dinții ascuțiți chiar lângă incisivi.
Au vârfuri și margini ascuțite și rup mâncarea în bucăți mai mici.
3. Premolarii
Premolarii sunt următorii dinți pe măsură ce mergem pe linie. Ei țin mâncarea pe loc și o zdrobesc astfel încât să o putem înghiți cu ușurință.
4. Molarii
Molarii sunt cei opt dinți din spate. Sunt cei mai puternici dinți și lucrează cu limba pentru a măcina alimentele.
Pe scurt: Dacă vrei să mănânci în continuare alimentele care îți plac, trebuie să te asiguri că dinții tăi sunt perfect sănătoși (sau în cazuri excepționale, aproape sănătoși)
Acum hai să ne întoarcem în trecut. Ce zici?
Atunci când discutăm despre istoria stomatologiei, putem discuta atât despre tratamentele de inspirație străină, cât și despre modul în care medicina contemporană a inclus preocuparea pentru afecțiunile dentare.
Așa cum știm cu toții, stomatologia este un domeniu care se dezvoltă și astăzi, indiferent de locul în care ne aflăm sau de problemele cu care ne confruntăm.
Deși în zilele noastre, vizita la dentist este o activitate oarecum de rutină, stomatologia nu a fost întotdeauna simplă.
În trecut, problemele dentare puteau duce chiar la probleme de sănătate grave, care nu puteau fi tratate.
De-a lungul timpului, progresele și descoperirile medicale au permis tratamentul bolilor dentare, precum și dezvoltarea stomatologiei ca domeniu de sine stătător.
În plus, problemele dentare au reprezentat o problemă socială semnificativă, motiv pentru care primele tratamente dentare datează din antichitate.
Tehnologia a avansat de-a lungul timpului, iar echipamentele folosite astăzi de stomatologi sunt de cea mai recentă generație.
Cum era Stomatologia în Antichitate?
Istoria stomatologiei atestă faptul că tulburările stomatologice au fost o problemă de foarte mult timp.
Istoria confirmă faptul că există relatări despre dureri dentare provocate de carii și inflamații gingivale încă din anul 2750 ÎHr.
Se pare că prima dovadă a unei intervenții asupra cavității bucale a fost găsită în Egipt, unde a fost descoperită o mandibulă cu două perforații situate în spatele primului molar.
Potrivit relatărilor istorice, aceste perforații au fost făcute pentru a permite îndepărtarea unui abces la nivelul orificiului.
Când au apărut primele plombe dentare?
Istoria stomatologiei evidențiază unul dintre cele mai importante evenimente din medicina contemporană, care a avut loc în 1685, odată cu publicarea primului manual dentar.
În urmă cu zece ani, a apărut prima lucrare academică în sprijinul descrierii autorului Pierre Fauchard a stomatologiei că profesie contemporană.
Lucrarea a fost scrisă în 1728 și a fost intitulată “Dentistul Chirurg”.
Ca urmare, Pierre Fauchard, care a introdus prima plombă dentară și a vorbit pentru prima dată despre protecția dentară, este unul dintre părinții care au contribuit la crearea stomatologiei contemporane.
Cum se realizau tratamentele dentare în Evul Mediu?
Lasă-mă să ghicesc. Acum te gândești la următorul lucru: “Ce norocos sunt că nu m-am născut în trecut?” Am dreptate?
Cum ți s-a părut articolul?
Dacă cunoști un prieten căruia îi place istoria trimite-I link cu acest articol. S-ar putea să îi placă.