Este bine cunoscut faptul că aspectul estetic al danturii poate fi foarte ușor îmbunătățit iar culoarea acesteia poate căpăta o nuanță diferită. Cum? Prin intermediul albirii dentare, considerată a fi cel mai sigur și mai eficient tratament de albire.
Ce este albirea dentară?
Albirea dentară este un tratament realizat de către medicii stomatologi specializați în estetica dentară în cabinet. Cu ajutorul acestei proceduri de ultimă generație dinții pot fi albiți chiar și cu câteva nuanțe și, implicit, aspectul danturii se poate transforma într-un mod radical.
Cum se realizează?
Procedeul se referă în general la aplicarea compușilor peroxidici pe suprafața dintelui, cum ar fi peroxidul de hidrogen. Acești agenți pătrund smalțul și albesc dentina (stratul dentar aflat după smalț), treptat, în timp.
Cât de mult se vor albi dinții?
Gradul de albire al dintelui vizat depinde de mai mulți factori, cum ar fi: tipul de pete, timpul în care agentul de albire acționează pe suprafața dintelui, concentrația acestuia frecvența cu care tratamentul este repetat.
Dacă dinții tăi prezintă pete gălbui sau maronii cauzate de cafea, ceai, medicamente, atunci ești candidatul ideal. Albirea va avea un efect semnificativ asupra danturii tale!
În schimb, dacă culoarea dinților se îndepărtează de la galben spre vinețiu sau chiar cenușiu, petele vor fi mai dificil de îndepărtat. În aceste cazuri, nu vei putea beneficia de o dantură extrem de albă, din cauza impedimentului coloristic. Albirea dentară presupune deschiderea nuanței de alb cu câteva grade, iar rezultatul acesteia depinde de natura și de gravitatea petelor existente pe suprafața dinților.
Care sunt pașii tratamentului?
La fel ca în cazul altor tratamente, și albirea dentară presupune o serie de pași ce trebuie respectați cu strictețe.
În primul rând, medicul stomatolog trebuie să stabilească dacă pacientul este un candidat bun pentru acest tratament și dacă acesta este sigur pentru el (vezi mai jos recomandările medicilor).
Trebuie să avem în vedere și faptul că albirea nu are efect asupra implanturilor, coroanelor dentare sau a oricărui tip de dinte care nu este natural. Spre exemplu, dacă pacientul prezintă o plombă de culoarea dintelui, albirea va avea efect doar asupra suprafeței dentare, nu și asupra materialului din care este construită plomba dentară. Așadar, este necesar ca problemele dentare să fie tratate înainte de albirea dentară.
Pentru tratamentul de albire folosim aparatură de ultimă generație, precum lampa Zoom, un aparat performant și sigur. Cu ajutorul acesteia obținem dinți cu până la 5 ori mai albi, într-un timp foarte scurt (procedura durează aproximativ 15-20 de minute).
Tratamentul realizat în cabinetul dentar are cea mai mare eficiență, deoarece se folosește cea mai mare concentrație de peroxid, între 30% și 38%. Rezultatele vor fi vizibile timp de 2-3 ani, dar se pot repeta după această perioadă, pentru întreținere.
Abia după ce am stabilit cele de mai sus putem trece la pașii propriu-ziși. Medicul stomatolog începe prin izolarea gingiilor pentru a le proteja – cu gel sau baraj de cauciuc – și apoi aplică gelul cu peroxid pe suprafața exterioară a dinților, pe fiecare în parte. Mai apoi, se proiectează o lumină specială pe suprafețele dentare, timp de 15-20 de minute.
Când este recomandată albirea dentară?
– dacă dorești ca dantura ta să aibă un aspect mai estetic.
– atunci când dinții au culori inestetice, rezultate în urma consumului de alimente și băuturi colorate, cum ar fi cafeaua, vinul roșu ori sucurile acidulate.
– în cazul în care dinții tăi au o nuanță închisă intrinsecă (te naști cu o culoare mai închisă, care nu este dobândită în urma alimentației).
Cui nu îi este recomandat tratamentul?
– femeilor însărcinate sau celor care alăptează.
– persoanelor cu boli gingivale sau eroziune dentară.
– copiilor cu vârsta sub 16 ani.
– persoanelor cu dinți foarte sensibili.
– persoanelor alergice la peroxid.
Demontarea miturilor legate de albirea dentară
Atunci când vine vorba de albirea dentară, miturile sunt infinite. Așadar, ne-am propus să discutăm câteva dintre ele:
- “oricine își poate albi dinții” – tratamentul nu este recomandat gravidelor și adolescenților cu vârsta sub 16 ani. Mai mult decât atât, acesta nu poate fi efectuat dacă pacientul prezintă carii, sensibilitate dentară, paradontoză sau gingivită.
- “efectul durează puțin” – de fapt, acesta variază de la o persoană la alta, în funcție de istoricul medical, de obiceiurile alimentare și de igiena orală. Efectele de lungă durată pot fi obținute dacă evităm băuturile colorate, fumatul și, bineînțeles, dacă avem un ritual strict de igienă orală.
- “rezultatul este mult prea vizibil” – nu va fi cazul, deoarece medicii Dent Park te vor sfătui cu privire la nuanța finală, astfel încât aceasta să se potrivească cu tenul și fizionomia ta.
Ți-ar plăcea să ai un zâmbet mai frumos și mai alb?