Cu toții știm că zâmbetul este cel mai de preț accesoriu. Așa cum o spune și Jeanne Calment – „Menţine-ţi tot timpul zâmbetul. În acest fel îmi explic viaţa mea lungă”
Datorită faptului că zâmbetul ne poate schimba viața la 180 de grade, este important să îi acorzi și o îngrijire pe măsură.
Frumusețea zâmbetului tău va fi determinată de două lucruri simple:
– Ceea ce mănânci
– Cum ai grijă de el zilnic
Ceea ce consumi și cum îl îngrijești face diferența dintre zâmbetul strălucitor și un zâmbet cariat pe care îți este rușine să îl arăți celorlalți ca să nu te simți judecat.
Însă nu te îngrijora. Doar citește mai departe și află 5 alimente pe care le poți consuma liniștit și care te ajuta să îți păstrezi zâmbetul în cea mai bună variantă a sa.
Poate te întrebi acum, dar este atât de important ceea ce mănânc pentru dantura?
Hai să aflăm împreună.
De ce este importantă alimentația pentru dantură?
Atunci când te preocupi de îngrijirea sănătății orale și a zâmbetului, nu poți să nu răspunzi la întrebarea: “ Ce alimente sunt sănătoase și ce trebuie să mănânc pentru a mă asigura că dinții și zâmbetul meu este complet sănătos? “
În primul și primul rând, pentru ca zâmbetul tău să se mențină sănătos pe termen lung și foarte lung este nevoie de alimente bogate în fructe și legume proaspete.
De ce, poate te întrebi?
Pentru că prin astfel de alimente dinții se curăță singuri. Cel mai bun fruct pe care îl poți consuma pentru ca dinții tăi să se curețe rapid este mărul.
De asemenea, alimentele pe care este nevoie să le consumi trebuie să conțină și cantități bogate de vitamine și minerale pentru a oferi duritate smalțului și pentru a ține cariile departe de dantura ta.
Alimentele sănătoase pentru dinți, sunt extrem de importante și atunci când vorbim despre sănătatea orală a copiilor.
Știai că în perioada de creștere, pentru că al tău copil să se dezvolte corect, trebuie să aibă o alimentație echilibrată, bogată în vitamine, proteine și minerale și cât mai săracă în carbohidrați și zaharuri?
Copilul având dinții sensibili și de lapte, aceștia trebuie să mănânce fructe proaspete, spre exemplu mere, cum am spus și mai sus deoarece ele ajută atât pentru sănătatea dințișorilor, cât și pentru stimularea gingiilor.
Copilul trebuie să mănânce și alimente cu o consistență din ce în ce mai tare pentru ca dinții să crească sănătoși.
În acest caz, micuțul poate consuma alimente bogate în ouă, brânzeturi și lactate pentru a-și întări smalțul și să aibă în organism un aport mare de calciu.
Din păcate, nimic nu poate înlocui obiceiul spălatului pe dinți și folosirea aței dentare după fiecare masă. Există o listă care te ajută să îți îmbunătățești sănătatea orală începând de astăzi.
Iată 5 alimente sănătoase. Consuma-le, iar dantura ta îți va mulțumi mai târziu.
– Merele
Merele sunt acide și sunt cunoscute pentru faptul că au în compoziție o cantitate ridicată de zahăr, de aceea este de înțeles de ce unii consideră că nu asigură o valoare nutrițională potrivită.
Însă, merele au două beneficii majore – apă și fibre. Apa regăsită în mere ajută la diluarea zahărului pe care-l conțin.
Consumarea merelor duce la creșterea nivelului de salivă, eliminând resturile alimentare și bacteriile dăunătoare.
Mai mult decât atât, textura fibroasă a merelor stimulează gingiile.
– Căpșunile
Căpșunile conțin acid malic și ajută la albirea smalțului.
Poți, de asemenea, să folosești căpșuni pentru a crea pasta de dinți acasă.
Zdrobește o căpșună până se face pulpă, mixează cu bicarbonat de sodiu și aplică pe întreaga suprafață a danturii tale, cu o periuță de dinți soft, periind abia după 5 minute.
Cu toate astea, dacă în dieta zilnică se regăsesc căpșuni, trebuie să folosești constant ață dentară, din cauza semințelor care se pot ascunde între dinți și pot cauza placa dentară.
– Verdețurile
Experții nutriționiști promovează beneficiile verdețurilor de ani de zile, însă poate nu știai că sunt bune și pentru dantură.
Kale și spanacul, în particular, sunt pline de vitamine și minerale.
Conțin o cantitate mare de calciu, ceea ce ajută la întărirea smalțului dentar, și acid folic, care are efecte benefice asupra gingiilor.
Asezonează-ți sandvișurile și pizza cu verdețuri, consumă mai multe salate, iar dacă nu-ți place gustul, încearcă să le consumi sub formă de smoothie, cu fructe proaspete și miere.
– Pește gras
Bogat în vitamina D, peștele întărește smalțul din interior spre exterior, datorită combinației cu vitaminele A și K2.
Peștele gras este, de asemenea, bogat în omega-3.
Grăsimile omega-3 susțin sănătatea gingiilor și pot ajuta la prevenirea și reducerea simptomelor de parodontită (boala gingiilor).
– Cartofi dulci
Cartofii dulci conțin o doză semnificativă de vitamina A, care ajută la menținerea membranelor mucoase și a țesuturilor moi ale gingiilor.
Aceasta este vitală în menținerea proteinei cheratină, un agent care promovează formarea smalțului dinților.
– Apa
Probabil acest lucru trebuia să îl pun primul. Apa este sănătate pură.
Apa ajută la spălarea zaharurilor și a acidului de pe dinți.
De asemenea, conține fluor, un mineral care protejează împotriva eroziunii dentare și se găsește în pasta de dinți și în unele ape de gură.
Apa ajuta tot organismul, nu face excepții pentru nimeni. Singurul lucru pe care nu trebuie să îl faci este să nu bei multă apă într-un timp foarte scurt, de exemplu, să bei 3l de apă în 30 de minute, pentru că va face mai mult rău decât bine organismului.
Acestea sunt doar câteva dintre alimentele sănătoase pentru dantura și zâmbetul tău. Fii sigur că sunt mai multe și aici intervii tu. Dacă, chiar îți pasă de sănătatea și zâmbetului tău, atunci te vei documenta mai mult pe această parte.
Concluzie
Pentru că dantura și zâmbetul tău să fie sănătos și strălucitor, ai nevoie să filtrezi alimentele și lichidele pe care le alegi.
Sănătatea danturii, dar și a organismului este dictată direct de alegerile pe care le faci zilnic.
Și nu numai la alimente.
Contează și cât sport faci zilnic, ce activități ai în program, și evident, alimentele și lichidele pe care alegi să le consumi.