Dentiția la copii. Când apar și cum îngrijim dinții copiilor?

Dinții copiilor sunt ca un bibelou, trebuie îngrijiți cu maximă atenție și grijă și constant și cu iubire și lista poate continua la nesfârșit.

Asta dacă vrei ca al tău copil să se bucure pe termen lung de o dantură cu fără probleme sau indicat este ca și copilul tău să nu facă “niciodată cunoștință cu un dentist” ( dar aceste cazuri sunt foarte rare ).

Acest articol va fi un ghid și teoretic și practic ca să fii mereu pregătit pentru momentul când micuțului tău îi vor crește primii dinți.

Cu toate aceste cuvinte… hai să începem!

Așa cum am spus mai sus, lucrul esențial la care trebuie să ai grijă (atât tu ca părinte, dar lecția este potrivită și pentru copii când vor crește mai mari) este să îl înveți despre cât de importantă este menținerea unei igienei orale dentare într-un mod corect.

Este o lecție importantă și vitală, însă ca părinte ai 1000 de lucruri pe cap și uneori ai tendință să mai uiți de cât de corect îi îngrijești primii dinți copilului.

!!! Mare atenție. Nu vreau să o consideri o judecată, vreau doar să o consideri o situație comună în majoritatea cazurilor părinților.

Dacă vrei ca dinții copilului tău să fie îngrijiți corect și complet, este recomandat să faci vizite regulate la dentist.

Asta nu doar că îți va salva timp, dar te va scăpa și de stresul pe care îl ai cu dinții copilului, plus că, vei sta liniștită știind că primii dinți ai copilului tău sunt pe mâini bune.

Însă, dacă alegi să îți asumi complet responsabilitatea, uite câteva sugestii:

Ce să fac când încep să își facă apariția primii dinţi?

La copii, dinții intră pe scenă în jurul vârstei de șase ani și procesul se termină în jurul vârstei de 3 ani.

Erupţia dinţilor sensibilizează gingiile sugarilor, ceea ce le face uşor iritabile.

Este bine să frecaţi gingiile micuțului cu degetul, cu o linguriţă rece sau cu un inel special (disponibil exclusiv în farmacii) pe care l-aţi ţinut obligatoriu înainte la congelator.

Există şi geluri sau medicamente calmante speciale pentru erupţia dinţilor la sugari.

De preferat ar fi să întrebi un dentist pentru acest gen de medicament pentru drăgălașul tău copil.

Dacă erupţia dinţilor este asociată cu febră, apelează cât mai repede medicului, pentru a elimina complet șansele apariției unei alte boli care ar avea un efect chinuitor asupra copilului.

Cum să ai grijă de dinții copilului tău ca un dentist?

Datorită faptului că dinții temporari, dinții de lapte sunt chiar mai importanți decât dinții definitivi, automat au nevoie de o igienizare cât mai atentă și făcută cât mai corect posibil.

Dinții de lapte trebuie igienizați după fiecare alăptare și masă cu un tifon steril înmuiat în ser fiziologic sau apă.

În plus, igienizarea aceasta se poate realiza și cu ajutorul unor lavete speciale, create pentru dinții de lapte ai copiilor.

Dacă ai ales ca părinte să te ocupi de curățarea cavității orale trebuie să fii atent atât la  ștergerea dințișorilor erupți, cât și a gingiilor, a buzelor și a limbii, iar în tot acest timp este nevoie să ai mare grijă pentru că dinții de lapte sunt foarte sensibili.

De ce dinții de lapte ai copiilor sunt atât de importanți?

La copii primi dinți începe să își facă apariția între 6 și 10 luni, iar când al tău copil va ajunge la vârstă de 3 de ani, cei 20 de dinți vor fi prezenți.

Sănătatea și dezvoltarea dinților copilului este stabilită de îngrijirea de care au parte. Iată 3 sfaturi care îl vor ajuta:

–       Să vorbească clar și corect

Copii care își pierd dinții prematuri pot reproduce cu greu anumite sunete. Dacă micuțul tău are probleme de vorbire este recomandat să vizitezi un centru de logopedie pentru a remedia cât mai rapid problema.

–       Sănătatea pe primul loc

Dinții de lapte, așa cum am spus mai sus, au nevoie de o îngrijire atentă, delicată și corectă. În caz contrar, micuțul tău va avea parte de probleme dentare încă de la o vârstă fragedă.

–       Mâncatul oferă putere

Pentru ca micuții să fie sănătoși și puternici, au nevoie să consume alimente sănătoase zilnic. Plus că, alimentele sănătoase ajută la dezvoltarea corectă și rapidă a copilului.

Cum speli corect dinții copilului?

Așa cum am spus la început, spălatul dinților începe cu primul dinte. Adică după aproximativ 6 luni.

Periajul se face vertical, cu maximă atenție, pe ambele fețe ale dintelui, dinspre gingie spre muchia incizala.

Iar pentru periuță, se recomandă să aibă peri moi, pentru a nu afecta smalțul fragil al copilului și pentru a nu leza gingiile.

Periajul corect este cel vertical, de la gingie spre vârf.

Dacă folosești periajul orizontal, vor rămâne resturi alimentare, care în timp se adună în spațiile interdentare, iar țesutul parodontal se retrage, iar masajul gingival devine defect sau cu lipsuri.

Uite câteva reguli de bază pentru menținerea dinților sănătoși

Periajul dinţilor se face de două ori pe zi, dimineața și seara, cu o pastă de dinţi pe bază de fluor, recomandată de medicul dentist.

Cariile nu sunt bacteriile în sine, dar ceea ce lasă în urma lor.

Timpul de curățare al dinților se face timp de minim 2 minute, iar periajul se va face de la gingie spre muchia dintelui.

Dinții se vor peria insistent, cu atenție, cu grijă, dar nu agresiv. Placa bacteriană persistentă devine tartru.

Tartrul nu mai poate fi îndepărtat printr-un periaj de rutină, ci doar de un periaj profesional, în cabinetul de stomatologie, de către un medic profesionist.

Concluzie

Primii dinți ai copiilor chiar trebuie tratați ca un bibelou, au nevoie de o îngrijire atentă, cu grijă, cu un periaj făcut vertical pentru cea mai bună curate a primilor dinți ai micuțului.

Periajul profesional al dinților este recomandat să fie realizat de către un medic specialist, la un cabinet stomatologic, asta dacă tu, ca părinte, timpul îți este limitat și mai ai 1000 de lucruri de făcut.

Cum ți s-a părut acest articol?

Tu cum ai grijă de dinții micuțului tău?

Cunoști un parinte cu micuți cu vârsta de minim  6 luni? Doar trimite-i acest articol.

Când? Cum? Unde?

Fetele din call centrul nostru, echipate cu cafea și buna dispoziție, abia așteaptă să te ajute cu orice:

  • Informații de preț și oferte
  • Direcționare către specialistul potrivit
  • Moduri de a ajunge la clinică
  • Programare la consultație
  • Suport în recuperare
  • Informații generale despre tratamente