Ce este o extracție dentară și in ce situații este recomandată

În prezent, stomatologia modernă încearcă să evite cât mai mult extracția dentară, însă în anumite cazuri, această intervenție este necesară.

O extracție dentară trebuie efectuată doar în ultimă instanță, atunci când alte metode de salvare a dintelui nu mai sunt posibile sau când dintele poate provoca alte complicații mai grave.

Dentiștii mereu vor încerca  să salveze fiecare dinte care pare că nu mai are nicio șansă, iar în majoritatea cazurilor și reușesc pentru că folosesc diferite tratamente și metode de restaurare.

Oricum, trebuie să știi că un dinte natural este de 1000 de ori mai bun decât unul artificial.

Din acest motiv, un dentist depune mult efort pentru  a salva cât mai mulți dinți naturali.

Din păcate, așa cum am spus mai sus, există și cazuri în care un dinte nu mai poate fi salvat.

Extragerea unui dinte poate fi din cauza unei carii dentare care a distrus mare parte din dinte, fractura unei rădăcini sau chiar a dintelui și seria poate continua.

În momentul când s-a ajuns la concluzia că nu se mai poate face nimic pentru un dinte și trebuie extras, mai întâi se face o radiografie a dintelui defect pentru a fi 100% siguri că nu se mai poate face nimic și nu mai poate fi salvat.

Ce sunt extracțiile dentare?

Extracția dentară a unui dinte sau a unei grupări de dinți este o intervenție chirurgicală și se realizează în cabinetul medicului stomatolog de către medicul chirurg.

Singurul scop al acestei intervenții este îndepărtarea dinților pentru care nu se mai poate face nimic să fie salvați cu ajutorul unui tratament tradițional sau care, prin prezența lor pe arcadă, împiedică alinierea dinților învecinați sau erupția acestora.

Până în momentul când are loc extracția dentară, se face mai întâi o radiografie sau un CT pentru ca medicii să fie siguri că dintele sau dinții nu mai pot fi salvați.

Apoi, când se decide că dintele trebuie extras, se administrează pacientului anestezie locală, cu ajutorul unei injecții.

Dacă dintele care trebuie extras este al unui copil, anestezia i se administrează sub forma de spay, pe când la adulți, anestezia este administrată cu ajutorul unei injecții și li se injectează o doză normală de anestezie.

Sprayul se folosește pe rădăcina și zona învecinată a dintelui afectat, iar injecția se face atât pe partea de exterior a danturii, cât și pe partea de interior.

Ce se întâmplă după extracția unui dinte?

De-alungul timpului, domeniul dentar, în special chirurgia dentară a evoluat destul de mult în ultimii ani.

Procedurile chirurgicale stomatologice sunt, în prezent, non-invazive și implică un grad de durere redus.

Durata de vindecare la fiecare pacient în parte diferă în funcție de cât de sensibil este organismul și cât de mult suportă, desigur că joacă un rol important și complexitatea extracției pe durata vindecării.

Extracțiile dentare sunt efectuate rar, numai atunci când sănătatea pacientului impune acest tip de proceduri și în momentul când se ajunge la concluzia că un dinte sau o grupare de dinți nu mai pot fi salvați.

Când ai nevoie să apelezi la extracție dentară?

Iată 4 situații importante de care trebuie să ții cont:

  • Principala situație, așa cum am spus mai sus, este atunci când se ajunge la concluzia că dintele sau gruparea de dinții nu mai pot fi salvați.
  • În urma fracturii dintelui sau a rădăcinii
  • În momentul când boala paradontală este într-un stadiu avansat, un stadiu în care se ajunge ca dintele să se infecteze, pe urmă are loc slăbirea dintelui, iar în final acesta devine mobil
  • Când dintele este complet cuprins de carie și nu mai poate fi salvat sau tratat

Acum că știi când ai nevoie să optezi pentru extracție dentară, hai să vedem împreună și 4 situații când chiar nu ai nevoie de extracție dentară:

  • În perioada sarcinii
  • Dacă ai afecțiuni dentare, cum ar fi abces sau pericoronarita sau alte leziuni ale mucoasei orale
  • În cazul unui accident vascular cerebral
  • Dacă în ultimele 6 luni nu ai avut parte de leucemie, alte boli grave sau în cazul în care ți s-au administrat medicamente anticoagulante

Felicitări!

Tocmai ai trecut printr-o extracție dentară. Iată în cât timp vei fi din nou tu, complet vindecat.

Uneori este nevoie de sutură, pentru ca rana să se închidă.

Omul responsabil pentru operație, adică chirurgul, va îndepărta firele după doar o săptămână de la intervenție, de regulă.

Este posibil ca în urma operației să ai parte de răni, umflături și durere și automat timpul de recuperare se va mări. Indiferent de situație, îți vei reveni la normal treptat, observând o ameliorare în fiecare zi.

Timpul de recuperare este diferit de la pacient la pacient, în funcție de organismul fiecăruia.

Este posibil ca timpul să se prelungească doar în cazul în care apar infecții sau sângerări

Uite cum va fi procesul în urma extracției dentare și perioada de care va fii nevoie pentru a-ți reveni complet:

După operație, în primele 24 de ore se vor crea cheagurile de sânge.

După 2-3 zile  umflăturile de la nivelul gurii și al obrajilor încep să se amelioreze.

După 7 zile vine momentul ca medicul dentist să îți scoată firele.

Între 7-10 zile ar trebuie să dispară aproape complet rigiditatea și durerea de la nivelul maxilarului .

Și în sfârșit, după 2 săptămâni vânătăile ușoare de la nivelul feței încep să se vindece.

Concluzie

Pentru orice dinte, extracția dentară este ca un vis urât sau ca o situație în care niciun dinte nu și-ar dori să ajungă vreodată.

Din păcate însă, pentru unii dinți,  extracția va fi necesară, din cauza mai multor cauze, însă principalul motiv pentru care dinții ajung să fie extrași este din cauza, cariilor care ajung să câștige lupta împotriva dinților. Evident, există mai multe situații când este necesară o extracție dentară, însă cel mai bine este să știm ce să facem pentru ca dinții tăi să nu piardă lupta cu „viața”.

ADRESA
Bulevardul Eroii Sanitari 25,
București, Sector 5,, B, 050471

ORAR
Luni – Vineri: 9:00 – 21:00
Sâmbătă: 9:00 – 16:00
Duminică: Liber 

DATE CONTACT
Dent Park Group SRL
CUI: 38796767
Nr.Reg.Com: J40/1472/2018
Telefon: +40 312 295 990
E-mail: [email protected]