Ce este maseaua de minte și care este rolul ei
De cele mai multe ori, măseaua de minte este asociată, în popor, cu maturitatea. Într-adevăr, putem spune că eruperea acesteia coincide cu perioada de maturitate, cuprinsă de regulă între 17 – 25 de ani.
Cert este că acest al treilea molar (denumirea științifică pentru măseaua de minte) necesită o mai mare atenție față de ceilalți 28 de dinți regăsiți în cavitatea bucală.
De ce spunem acest lucru? Deși are nevoie de suficient spațiu pentru o dezvoltare normală, se întâmplă să fie localizată tocmai în cea mai îndepărtată zonă a maxilarului. Astfel, măselele de minte erup doar după ce arcadele dentare sunt complet dezvoltate. De obicei, o persoană are patru măsele de minte, însă există și posibilitatea de a avea doar două sau trei, în funcție de caz.
Suntem întrebați în mod constant dacă e obligatoriu ca acești dinți să fie extrași. Deși numărul pacienților care dispun de molari de minte erupți corect este mult mai mic în comparație cu cei care au probleme din cauza lor, extracția nu este un procedeu general recomandat. În cele ce urmează vom explora această tematică.
Dacă ar fi să discutăm despre rolul măselelor de minte, ar trebui să menționăm că acestea și-au pierdut din atribuții, odată cu evoluția. În cele mai vechi timpuri ele era utilizate cu succes în procesul de masticație a alimentelor dure. În prezent, alimentația noastră se bazează pe alimente moi iar măselele de minte nu mai au un rol esențial, fiind păstrate doar în cazul în care erupția este normală (în caz contrar, măselele de minte cauzează probleme și trebuie extrase).
Procesul de erupție la maseaua de minte
În cadrul procesului de erupție, întâlnim două scenarii: pacientul simte sau nu simte (erupție asimptomatică) semnele erupției. Înroșirea, umflarea gingiilor, disconfort în timpul masticației, presiune în zona cu pricina, durere, febră – acestea sunt câteva dintre semnele întâlnite.
Complicații cauzate de erupția greșită a maselei de minte
Erupția molarului de minte poate genera multiple complicații în ceea ce privește țesuturile învecinate. Printre cele mai întâlnite complicații se numără:
- Caria dentară – aceasta apare în urma igienei precare a molarului de minte. În unele cazuri, poate apărea și un proces carios la molarul din vecinătate. Cariile astfel apărute sunt dificile de tratat, spațiul fiind unul greu accesibil pentru instrumentele uzuale folosite pentru tratare. Astfel, se fac remarcate durerea și infecția.
- Molari de minte parțial erupți – caz în care întâlnim frecvent și infecția mucoasei adiacente, cauzată de acumularea de placa bacteriană (numită și pericoronarită).
- În mod normal, molarul de minte erupe în direcție verticală. În cazul în care se întâmplă ca molarul să erupă într-o direcție oblică, el se va sprijini pe dintele vecin. Astfel apare o forță cu o direcție neobișnuită, împotriva căreia dintele vecin nu se poate opune. Totodată, el poate leza și părțile moi, precum obrazul sau limba ( cazuri în care pacienții remarcă o rană pe interiorul obrazului care nu se vindecă), rănile fiind cauzate de suprapunerea mucoasei între molarii de minte ce erup incorect.
- Tulburările ortodontice reprezintă o altă complicație. Odată cu eruperea molarului de minte, dinții își schimbă poziția, gradul de înclinare, contactele cu dinții vecini. În acest fel apar modificările masticatorii iar pacientul reclamă disconfort în timpul hrănirii. În același timp, fizionomia feței și fonetica sunt afectate (poziția dinților joacă un rol vital în aceste cazuri).
- Chistul – un sac plin de lichid ce se poate forma în jurul măselei de minte. Acesta poate cauza distrugerea sau deformarea osului și afectarea dinților învecinați. Situația aceasta cere obligatoriu extracția molarului și îndepărtarea chistului pentru a opri extinderea sa și posibilitatea unei fracturi spontane a osului mandibular. În unele cazuri, chistul netratat se transformă în tumori ce cauzează durere și complicații severe.
Când și de ce trebuie extrasă maseaua de minte
În cazul în care măseaua de minte nu are loc suficient de dezvoltare sau apar probleme în timpul procesului de erupție, ea trebuie extrasă pentru a nu genera complicațiile amintite anterior, chiar dacă ea nu provoacă durere. Desigur, decizia finală se ia împreună cu medicul stomatolog, în urma unui control unde se realizează cercetarea amănunțită a cazului și se analizează radiografia dentară a pacientului.
Operația de extracție este o procedură chirurgicală simplă, care în cele mai multe cazuri nu implică riscuri. Ea se realizează fără durere, cu ajutorul anesteziei. Complicațiile legate de operație pot apărea în cazuri izolate, fiind cauzate de bacterii sau de resturi alimentare.
Extracția maselei de minte – pași
În funcție de complexitatea extracției, medicul stomatolog va opta pentru un anumit tip de anestezie, astfel încât operația să fie plăcută și fără pic de durere pentru pacient. Pașii operației constă în:
- Incizia realizată în țesutul gingiei ca medicul să ajungă la dinte sau la os.
- Îndepărtarea osului care blochează accesul la rădăcina dintelui.
- Secționarea molarului în 2 secțiuni, dacă e mai ușoară extragerea pe bucăți.
- Îndepărtarea propriu-zisă a măselei.
- Curățarea locului extracției de orice rest de dinte sau os.
- Coaserea rănii (opțional).
- Aplicarea unui pansament steril care să prevină sângerările și să ajute la formarea cheagurilor de sânge. Acest pas este foarte important pentru procesul de recuperare, menit să prevină sângerarea în exces. În același timp, pansamentul protejează rana de infecții și osul expus, contribuind la creșterea țesuturilor noi.
Recuperarea după extracție masea
În funcție de organismul pacientului, extracția molarului de minte poate fi simțită diferit. Uneori, în urma operației de extracție pot apărea răni, umflături sau dureri, însă toate acestea sunt eliminate dacă pacientul ține cont de indicațiile medicului. După procedură, medicul poate prescrie analgezice și antibiotice care să facă durerile mai ușor de suportat.
În primele 24 de ore după extracție se formează cheaguri de sânge. În prima zi sunt posibile sângerări. Foarte important: pansamentul se scoate peste 20-30 de minute, doar la recomandarea medicului. De asemenea, în primele ore după operație este recomandat să nu bei apă, să nu clătești cavitatea bucală și să eviți băuturile carbogazoase, alcoolice, fierbinți (inclusiv cafeaua). Tot în prima zi se vor consuma doar alimente moi, ușoare.
În următoarele 2-3 zile umflăturile de la nivelul gurii și al obrajilor se ameliorează treptat.
La o săptămână după intervenție, firele pot fi scoase în cazul în care medicul a cusut gingia. În următoarea perioadă dispare rigiditatea și durerea de la nivelul maxilarului.
Acest proces durează aproximativ două săptămâni, timp în care se vindecă toate semnele extracției. În tot acest timp, este vital ca pacientul să țină cont de toate sfaturile post-operatorii oferite de medicul stomatolog.
Măseaua (molarul) de minte poate fi observată cel mai bine în cadrul consultului stomatologic de rutină. În cazul în care medicul stomatolog remarcă ceva în neregulă, va consulta radiografia dentară pentru a stabili un diagnostic și pașii necesari tratamentului.
Pentru orice întrebări cu privire la măseaua de minte sau la operația de extracție, vă invităm să ne scrieți la contact, iar noi vă vom răspunde cu drag.
Totuși, ține cont și de faptul că medicul ți-ar putea recomanda să nu realizezi extracția sau, din contră, să o realizezi numai după o anumită perioadă de timp. Uneori, este necesar ca medicii să monitorizeze evoluția molarului de minte pentru o perioadă de câteva luni.
Pentru programarea unei consultații gratuite, ne găsiți la +40371701230. Clinica noastră se află pe str. Bld. Eroii Sanitari nr. 25. Abia așteptăm să ne cunoaștem!