Tratamentul endodontic, cunoscut și sub numele de “curățare de canal”, “scoaterea nervului” sau “obturație radiculară“, poate fi considerat ca fiind cea mai frecventă procedură medicală efectuată de medicii stomatologi. Și nu e de mirare, având în vedere că majoritatea afecțiunilor dentare pornesc din interiorul dintelui.
Spre exemplu, cariile netratate se dezvoltă și ajung la nervul dintelui, infectând pulpa dentară, creând disconfort și generând un val greu de suportat de durere. În aceste situații, singura variantă prin care putem salva dintele constă în efectuarea unui tratament endodontic, prin care nervul este extras iar canalul dezinfectat și obturat (umplut). De asemenea, tratamentul este utilizat și în cazul în care vasele dintelui au fost afectate de cariile profunde, abcesele apicale sau traumatismele dentare.
Cele mai frecvente indicii care ne duc cu gândul la tratamentul endodontic sunt cariile profunde care afectează nervul dintelui, coroana distrusă a dintelui (din cauza unor carii extinse sau a unei fracturi), durerea care apare atunci când dintele este apăsat sau tratamentele endodontice anterioare realizate incorect sau incomplet.
Care sunt etapele tratamentului endodontic la microscop?
- Înainte de toate, avem nevoie de radiografie (CT) pentru a analiza în profunzime situația dintelui și pentru a stabili un diagnostic corect.
- Pacientului i se administrează anestezia, dacă este cazul.
- Urmează etapa în care dintele este izolat prin diga dentară (acea folie albastră de cauciuc), se realizează cavitatea de acces în camera dintelui și la orificiile canalelor radiculare. Îndepărtăm toate țesuturile cariate și infectate, materialele vechi de obturație (dacă este cazul), până ajungem la țesuturile dure, sănătoase.
- Îndepărtăm cu mare atenție pulpa dintelui (nervul propriu-zis) din interior (camera pulpară) și din canalele radiculare.
- Măsurăm canalele, le lărgim și le dezinfectăm. Realizăm curățarea mecanică și dezinfectarea chimică a canalelor. În acest fel bacteriile care au provocat infecția vor fi distruse; însă acest lucru poate fi realizat prin identificarea tuturor canalelor și prelucrarea pe toată lungimea lor. Acest lucru poate fi realizat cu cea mai mare precizie, prin intermediul microscopului, metodă 100% non-invazivă care augmentează câmpul vizual al medicului endodont în timpul procedurii.
- Acum urmează obturarea canalelor radiculare: umplem fiecare canal unde a fost țesut pulpar (nerv) prezent cu un material biocompatibil de obturare. Acest material este injectat și condensat printr-un dispozitiv special, astfel încât bacteriile nu vor mai avea spațiu pentru a se dezvolta. În acest mod prevenim cu succes reinfectarea pulpei dentare.
- Pentru a reconstrui dintele, realizăm obturația finală sau aplicăm coroana dentară (în cazul în care afecțiunile estetice sunt severe). Astfel putem oferi din nou stabilitate dintelui, care va funcționa în cele mai bune condiții.
- După ce tratamentul este finalizat, pacientului îi este recomandat să urmeze cu strictețe sfaturile de igienă dentară, obiceiuri alimentare și medicamentoase recomandate de medic. De asemenea, recomandăm efectuarea controalelor periodice la dentist, pentru a monitoriza tratamentul, a identifica la timp eventualele probleme și pentru a simplifica procedurile viitoare.
De ce recomandăm realizarea tratamentului endodontic la microscop?
Personalitatea noastră se aseamănă în multe privințe cu complexitatea dinților. Ei au o anatomie complexă – rădăcinile și canalele sunt, de cele mai multe ori, dificil de identificat fără ajutorul unui microscop. Fără o identificare precisă a structurii dintelui, riscăm ca tratamentul să fie incomplet, fapt care va duce la reinfectarea pulpei dentare. Tocmai de aceea folosim tehnici de magnificație, precum microscopia (microscopul dentar), în cadrul fiecărui tratament endodontic.
Microscopul permite medicului endodont să identifice exact toate canalele, inclusiv pe cele suplimentare, cele cu o anatomie diferită, tratamentele anterioare nereușite sau perforațiile de la nivelul rădăcinii dentare. Niciunul dintre aceste elemente nu poate fi observat nici prin ochiul liber și nici prin radiografia dentară. Microscopul oferă o imagine mărită și clară, în care culorile sunt evidențiate – dintele poate avea mai multe nuanțe, cum ar fi cele de gri, alb, alb opac sau gălbui. La rândul lor, culorile pot fi asociate cu un simptom sau o cauză.
Așadar, vizibilitatea asupra câmpului operator și acuratețea oferită de microscop cresc considerabil calitatea tratamentului endodontic și scad semnificativ timpul intervenției.
Care sunt semnele unei infecții pulpare? (caz în care este nevoie de tratament endodontic)
- durere (spontană, pulsatilă, surdă) care se poate extinde și în zonele învecinate maxilarului;
- sensibilitate atunci când mușcați/ mestecați sau la temperaturi ridicate/ scăzute;
- apariția durerii în cazul unui dinte tratat în trecut;
- decolorarea dintelui sau înegrirea acestuia;
- ganglioni umflați în jurul gâtului și a capului;
- apariția unei umflături în dreptul dintelui.
Ce se întâmplă dacă nu realizăm tratamentul endodontic la timp?
Atunci când tratamentul endodontic nu este realizat la timp, infecția din camera pulpară progresează până ajunge la osul care susține dintele. Inflamația de la acest nivel produce o durere intensă și crește șansele de a pierde dintele respectiv. Scopul tratamentului endodontic este salvarea propriu-zisă a dintelui, prin îndepărtarea țesutului afectat din camera pulpară, dezinfectarea și mai apoi umplerea ei cu material special.
Cât timp se menține rezultatul unui astfel de tratament?
Atunci când dintele este tratat și restaurant într-un mod corect și igienic, iar pacientul respectă indicațiile medicului, tratamentul poate rezista toată viața. Pacientului îi este recomandat să mențină o igienă orală bună, fiindcă tratamentul nu implică și protejarea asupra cariilor viitoare, chiar dacă dintele a fost tratat endodontic.
Pentru orice întrebări cu privire la tratamentul endodontic, vă invităm să ne scrieți la adresa de mail – dentparkgroup@gmail.com, iar noi vă vom răspunde cu drag.
Pentru programarea unei consultații, ne găsiți la +40371701230. Clinica noastră se află pe str. Bld. Eroii Sanitari nr. 25. Abia așteptăm să ne cunoaștem!