Aparatul dentar invizibil – tehnologia de ultimă oră

De cele mai multe ori, pacienții își doresc un zâmbet frumos și drept însă nu le surâde tratamentul cu aparatul dentar clasic – ne spun că e prea vizibil sau că le este frică de rigiditatea brackeților din metal sau ceramică. 

Într-adevăr, în ultimii ani domeniul stomatologic a început să se bucure de tehnologii și metode care mai de care mai moderne, mai estetice și mai confortabile pentru pacient. Odată cu noile descoperiri din domeniu a apărut și alternativa aparatului dentar clasic, cunoscută sub numele de “aparat dentar invizibil” (gutierele transparente). 

Este important de știut că aparatul dentar invizibil poate fi conceput doar de un medic ortodont specializat și calificat pentru acest tip de tratament modern. În cadrul clinicii Dent Park oferim tot suportul necesar pentru ca pacientul să se poată bucura de un astfel de aparat dentar.

Aparatul dentar invizibil presupune un plan de tratament unic și un set de gutiere transparente 100% personalizate, proiectate cu ajutorul tehnologiilor digitale (medicul ortodont ia amprenta dentară în mod digital), în funcție de situația clinică a pacientului. Ele permit pacientului să poarte aparatul dentar fără a-și face griji pentru aspectul estetic, fiindcă nimeni nu va observa noul accesoriu. 

Te întrebi cum funcționează mai exact acest tip de aparat? Setul de gutiere imprimă anumite mișcări dinților până când ei ajung în direcția proiectată, fiecare dintre ele conținând informație pentru o nouă poziție a dinților. S-ar putea ca pe unii dinți să fie necesar să fixăm butoni din material compozit invizibil (material pentru plombe), de culoarea dintelui. 

Gutierele trebuie înlocuite cu unele noi o dată la 10 zile, timp în care imprimă progresiv noi mișcări dinților – acest lucru se realizează cu ajutorul butonilor de pe dinți, care ajută la ghidarea mișcării. Aliniatorii invizibili vor trebui purtați zi și noapte, cu mici pauze pentru mese și igienizare. Nu trebuie să îți faci probleme fiindcă vor fi foarte greu de observat și totuși ușor de folosit. 

O altă veste bună constă în faptul că vei putea îndepărta singur gutierele invizibile, fără ajutorul medicului ortodont. Nu vei avea nici un fel de restricții legate de alimente, tocmai fiindcă le poți îndepărta și aplica personal, oricând dorești. Totuși, pentru rezultatele așteptate este recomandat să porți aparatul dentar invizibil zilnic, timp 20-22 de ore.

Care este diferența dintre aparatul dentar fix și cel invizibil? Îndreptarea dinților cu ajutorul aparatului invizibil durează de aproximativ 2 ori mai puțin, comparativ cu aparatul dentar fix. În plus, nu va trebui să ne vizitezi constant pentru reglarea aparatului (așa cum se întâmplă dacă porți aparatul dentar fix), ceea ce face ca experiența să fie mult mai plăcută și mai confortabilă. Unde să mai adăugăm și faptul că gutierele invizibile oferă un aspect mult mai estetic și mai discret?

Cum arată pașii tratamentului cu aparatul dentar invizibil?

Pasul 1: Pacientul se prezintă la cabinetul stomatologic, la consultația inițială. Aceasta include un set de fotografii care sunt utilizate pentru stabilirea diagnosticului pacientului și a planului de tratament. Medicul dentist ia amprenta arcadelor dentare cu ajutorul scanărilor intraorale.

Pasul 2: Toate informațiile legate de pacient – fotografii, radiografii, amprente – sunt analizate de echipe specializate care realizează pe baza lor un plan de tratament individualizat pentru pacient, raportat la afecțiunile și nevoile acestuia. Planul de tratament va fi expus sub forma unei animații digitale 3D, care prefigurează mișcarea dinților din 10 în 10 zile (când se schimbă gutierele) și până la poziția și forma lor finală. Simularea este practică și oferă pacientului posibilitatea de a-și vedea dantura atât în timpul tratamentului cât și la finalul acestuia. Această tehnică este o motivație în sine, fiindcă pacientul știe exact cât timp va dura tratamentul și cum va arăta rezultatul final. 

Pasul 3: Pacientul se prezintă din nou la clinică, unde medicul îi prezintă simularea și planul de tratament cu secvența mișcării dinților. În acest pas se pot face modificări de tratament, în cazul în care pacientul dorește. De asemenea, medicul ortodont se va asigura că va răspunde tuturor întrebărilor sau nelămuririlor pacientului. 

Pasul 4: Pacientul ia decizia finală – va purta sau nu gutierele dentare invizibile? În caz afirmativ, se începe procesarea gutierelor conform planului de tratament. În aproximativ două săptămâni gutierele vor fi gata,

Pasul 5: O nouă vizită la cabinet, însă de această dată pentru montarea aparatului dentar invizibil. În această etapă se montează și butonii de compozit, a căror număr, mărime și plasare depinde de complexitatea și tipul tratamentului. Pacientul primește gutierele, precum și instrucțiunile de folosire și de igienizare. Acum urmează ca pacientul să își schimbe singur gutierele și să se prezinte la consultațile stabilite de comun acord cu medicul ortodont, menite să verifice și să analizeze mișcările dinților.

Pasul 6: Tratamentul este gata, iar pacientul se poate bucura de noul zâmbet! 

Dacă și tu îți dorești un astfel de aparat, te așteptăm la consultație. Ne găsești în București, pe bld. Eroii Sanitari nr. 25. Pentru a realiza o programare, ne poți contacta la numărul de telefon +40 371 701 230. Abia așteptăm să ne cunoaștem!

Când? Cum? Unde?

Fetele din call centrul nostru, echipate cu cafea și buna dispoziție, abia așteaptă să te ajute cu orice:

  • Informații de preț și oferte
  • Direcționare către specialistul potrivit
  • Moduri de a ajunge la clinică
  • Programare la consultație
  • Suport în recuperare
  • Informații generale despre tratamente