Proteza dentară fixă pe implanturi

 Proteza dentară fixă pe implanturi

De-a lungul timpului am avut ocazia să interacționăm cu numeroși pacienți – fiecare cu povești și dorințe proprii, și implicit cu probleme dentare personalizate. De fiecare dată ne-am dorit să readucem la viață zâmbetul acestora, prin ultimele tehnologii și tehnici stomatologice.

Înainte de toate, ne întâlnim cu pacientul pentru un consult stomatologic în cadrul căruia analizăm fișa medicală și radiografiile (care trebuie prezentate în cadrul primei întâlniri). În funcție de acestea putem elabora un diagnostic corect, în funcție de problemele dentare ale pacientului și abia mai apoi putem structura un plan de tratament personalizat. 

Acest plan de tratament ne ajută să avem o vedere amplă asupra cazului și asupra tratamentului ce urmează să fie implementat. În același timp, ne este de mare ajutor atunci când explicăm pacientului în detaliu pașii care urmează să fie realizați; astfel ne asigurăm că tratamentul prezintă cele mai mari șanse de reușită și de înțelegere din partea pacientului. 

De foarte multe ori, în urma analizei radiografiilor și a stării danturii, remarcăm cu tristețe că dinții pacienților noștri nu pot fi salvați. Mobilitatea într-un stadiu sever, dereglările estetice și masticatorii reprezintă o problemă și cauzează diverse rețineri. Câteodată, aceștia suferă de boala paradontală. În orice caz, dinții sunt mult prea afectați pentru a putea fi salvați; în alte cazuri aceștia lipsesc sau pacienții dispun de proteză mobilă. 

În astfel de condiții, proteza dentară fixă pe implanturi reprezintă cea mai bună soluție de tratament și se recomandă în mod special atunci când pacientul și-a pierdut în totalitate dinții (sau aproape în totalitate), adică în stadiul numit și edentație. Proteza înlocuiește fără nici o problemă dinții naturali, fiind confecționată din materiale estetice care îi imită perfect.

De ce să alegi proteza dentară fixă

Protezele dentare tradiționale au foarte puține avantaje. Vremurile s-au schimbat, tehnologia a evoluat și ea, iar cu această ocazie protezele dentare au evoluat și ele – au devenit mai estetice, mai stabile și mai confortabile. Proteza dentară fixă este, cu siguranță, o opțiune durabilă de tratament pentru înlocuirea dinților lipsă.

Stabilitatea este principalul avantaj al acestei proteze – este bine fixată pe implanturi dentare, nu se mișcă și nu se înclină în timp ce mâncăm sau vorbim cu prietenii, așa cum se întâmplă în cazul protezei dentare mobile. Mai mult decât atât, este mai ușor de îngrijit și oferă mai multă satisfacție, încredere în sine. Nu mai trebuie să ții paharul cu apă pe noptieră, fiindcă acest tip de proteză dentară poate fi îndepărtată doar de către medicul stomatolog – este strâns înșurubată pe implanturile dentare inserate în os. 

Unde să mai adăugăm că proteza dentară fixă poate înlocui până și 12 dinți plasați pe maxilar sau mandibulă, imitând perfect conturul și forma dinților naturali. Nici nu îți vei da seama de diferențe. Ea îmbunătățește, de asemenea, și aspectul fizionomic, fonația și viața socială. În sfârșit te vei putea bucura de alimentele tale preferate (proteza ancorată pe implanturi crește forța masticatorie, îmbunătățind astfel masticația; reabsorbția osoasă este minimă în comparație cu protezele clasice) și vei putea zâmbi oricând simți nevoia, fără jenă!    

Din ce este compusă proteza dentară fixă?

Proteza dentară fixă este complet ancorată și susținută de implanturi dentare. Realizarea acestei proteze presupune realizarea unor amprente inițiale și ulterior unele post-operatorii. Lucrările dentare sunt apoi ajustate peste 24 de ore pentru a obține suport adecvat pentru buze, mușcătură corectă și pentru a căpăta un aspect estetic.

Proteza dentară fixă este compusă din următoarele elemente:

1. Implanturi (de obicei se aplică 4 pentru mandibulă și 6 pentru maxilar) – fabricate din titan, plasate în arcada superioară sau inferioară pentru a înlocui rădăcinile dinților lipsă. 

2.  Bonturi protetice – realizate tot din titan, fixate pe implant cu un șurub. Practic, această parte conectează implanturile de proteză.

3. Proteza dentară provizorie (sau intermediară) –  realizată dintr-un material plastic estetic (rășină acrilică) și înșurubată în bonturi.

4. Proteza definitivă – pentru care există diverse materiale disponibile. La fel ca cea provizorie, proteza definitivă se înșurubează tot pe implanturi. Dinții protetici finali trebuie discutați înainte de începerea tratamentului, deoarece diferitele opțiuni au cerințe diferite pentru estetica adecvată, funcția, spațiul planificat pentru proteză și numărul de implanturi care susțin proteza. 

Care sunt tehnicile de fixare a protezei pe implanturi dentare?

Există diverse tehnici utilizate pentru obținerea unei proteze fixe pe implanturi – variază de la chirurgia orală clasică în două faze, până la implantologie cu încărcare imediată. În cea de-a doua variantă, medicul implantolog evaluează prezența condițiilor necesare și suficiente pentru succesul garantat al implanturilor, cu ajutorul investigațiilor radiografice adecvate (panoramice sau CT). 

De cele mai multe ori se folosesc 4 sau 6 implanturi pentru susținerea unei proteze dentare fixe. Bineînțeles, acest număr final se stabilește în urma examinării fiecărui caz, iar aspectele care se iau în considerare sunt calitatea și cantitatea de os existent sau starea arcadei opuse. Această abordare permite fixarea protezei pe implanturi pentru un grad mai mare de confort, estetică și funcționare.

Metoda All-on-4

Această tehnică cu încărcare imediată este utilizată în cazul pacienților cu pierderi osoase semnificative. În acest caz, implanturile sunt poziționate într-un mod care nu necesită adiție osoasă. Tehnica All-on-4 este minim invazivă, făcând posibilă înlocuirea unei arcade edentate complet, fără a fi necesară plasarea unui implant dentar pentru fiecare dinte care se vrea a fi înlocuit. 

Metoda All-on-6

Metoda All-on-6 este utilizată cu precădere în cazul în care pierderea osoasă e consistentă și presupune introducerea a 6 implanturi și plasarea ulterioară a protezelor pe ele. De asemenea, poate fi utilizată atât în cazul maxilarului, cât și a mandibulei.

Poți afla mai multe detalii despre aceste metode aici.

Ținând cont de problemele dentare și de nevoile pacientului (cauzate de edentație), proteza dentară pe implanturi este o soluție fixă, estetică și durabilă, investiția fiind una pe termen lung. Confortul este garantat, nefiind necesare extensii deoarece este complet susținută de implanturile dentare.

Arată ca dinții naturali, este stabilă, este ușor de curățat, elimină instabilitatea și durerea cauzată de frecarea protezei clasice pe gingii, precum și problemele cu mestecarea și vorbirea. Datorită implanturilor, protezele sunt confortabile și stabile (află aici cum le poți îngriji).

Dacă există întrebări legate de proteza dentară fixă pe implanturi, ne puteți scrie oricând pe mail sau pe pagina noastră de Facebook (https://www.facebook.com/dentparkbucuresti), noi vă vom răspunde cu drag. 

ADRESA
Bulevardul Eroii Sanitari 25,
București, Sector 5,, B, 050471

ORAR
Luni – Vineri: 9:00 – 21:00
Sâmbătă: 9:00 – 16:00
Duminică: Liber 

DATE CONTACT
Dent Park Group SRL
CUI: 38796767
Nr.Reg.Com: J40/1472/2018
Telefon: +40 312 295 990
E-mail: [email protected]