Pericolele ascunse ale cariilor dentare: Cum afectează sănătatea ta și ce poți face pentru a le preveni

Cariile dentare sunt o problemă comună pentru mulți oameni și pot duce la multe probleme de sănătate orale. Acestea pot fi cauzate de o igienă orală deficitară, alimente și băuturi bogate în zahăr și o varietate de alte factori.

Pericolul cariilor dentare 👹

Cariile dentare sunt cauzate de bacterii care produc acid, care atacă smalțul dinților. Dacă cariile dentare nu sunt tratate, ele pot duce la deteriorarea smalțului dinților, dezvoltarea infectiilor, durere și chiar pierderea dinților.

🦷 Problemele dentare cauzate de carii 🦷

Cariile dentare pot cauza o serie de probleme de sănătate orală, inclusiv:

👉 Dureri și sensibilitate dentară

👉 Cavitați dentare

👉 Gingivită și parodontită (afecțiuni ale gingiilor)

👉 Abcese dentare

👉 Pierderea dinților

Dinții afectați de carii pot necesita extracție, tratamente costisitoare și dureroase precum endodonția sau coroane dentare, ceea ce poate duce la costuri financiare semnificative și disconfort pentru pacient.

În afară de problemele dentare, cariile dentare și alte afecțiuni ale dinților pot duce la o serie de alte probleme de sănătate și complicații. Iată câteva exemple:

🚨 Afecțiuni asociate cu problemele dentare 🚨

 1. Infecții ale sinusurilor: Uneori, cariile dentare sau alte infecții dentare pot provoca inflamația sinusurilor și simptome precum durere de cap, congestie nazală și febră.
 1. Probleme ale inimii și sistemului vascular: Bacteriile din gura și dinții infectați pot ajunge în fluxul sanguin și pot duce la inflamație, care poate duce la probleme cardiovasculare, cum ar fi arteriopatia periferică, accident vascular cerebral și boala coronariană.
 1. Probleme ale sistemului respirator: Infecțiile dentare pot provoca aspirarea bacteriilor în plămâni și pot duce la probleme respiratorii, cum ar fi bronșita și pneumonie.
 1. Probleme ale sistemului digestiv: Bacteriile din gura și dinții infectați pot afecta sistemul digestiv și pot duce la afecțiuni digestive precum gastrită și ulcere.
 1. Complicații în timpul sarcinii: Infecțiile dentare pot crește riscul de naștere prematură și pot duce la complicații în timpul sarcinii.

👨‍⚕️👩‍⚕️ Prevenirea cariilor dentare 👨‍⚕️👩‍⚕️

  Cea mai bună modalitate de a preveni cariile dentare este prin menținerea unei igiene orale regulate și adecvate, prin spălarea dinților de cel puțin două ori pe zi și utilizarea aței dentare zilnic. De asemenea, limitarea consumului de zahăr și carbohidrați rafinați poate ajuta la reducerea riscului de carii.

  Este important să menționați medicului stomatolog orice probleme dentare și să căutați tratamentul adecvat în timp util pentru a evita aceste complicații grave. Un program de igienă orală regulat și o dietă sănătoasă pot ajuta la prevenirea cariilor și a altor probleme de sănătate orală și la menținerea unei sănătăți optime. 

Acum că am reparat toate cariile, suntem pregătiți să mâncăm toate dulciurile preferate – dar  cu moderație 🙂

Când? Cum? Unde?

Fetele din call centrul nostru, echipate cu cafea și buna dispoziție, abia așteaptă să te ajute cu orice:

 • Informații de preț și oferte
 • Direcționare către specialistul potrivit
 • Moduri de a ajunge la clinică
 • Programare la consultație
 • Suport în recuperare
 • Informații generale despre tratamente